Koningin Máxima opent drie innovatieve OK's in Radboudumc - Nieuwsoverzicht van 16 november

16 november 2015
500_bezoekmaximargf151112-1429
Innovatie
Nieuws

Koningin Máxima opent innovatieve OK's in Radboudumc

Afgelopen donderdag heeft Koningin Máxima de drie nieuwe MITeC (Medical Innovation & Technology expert Center) operatiekamers (OK’s) in het Radboudumc geopend. Deze MITeC OK’s bieden unieke faciliteiten waarin diagnostiek en behandeling samenkomen. Dit maakt het mogelijk om in de nabije toekomst kanker binnen één dag te behandelen. De doelstelling van MITeC is om een state-of-the-art OK te creëren, waarin nieuwe apparaten en technieken getest worden op hun potentie - of een technologische oplossing echt gaat bijdragen aan betere en betaalbare zorg. Prof. dr. Maroeska Rovers, hoogleraar Evidence-based Surgery: “MITeC maakt zich hard voor een meer vraaggestuurde manier van werken, over de grenzen van disciplines en ziekenhuizen heen. Als we elkaar weten te vinden, worden we de wereldtop.”

Nieuwe 'pop-up' sensor goed voor robotchirurgie

Misschien herinnerde u zich bij het lezen van het bovenstaande bericht het interview in ICT&health nummer twee, dat wij hadden met Prof. dr. Maroeska Rovers - onder andere over de operatierobot van Davinci. Een van de problemen bij dit soort technologie, is het gebrek aan tast. Wetenschappers van Harvard hebben nu een sensor ontwikkeld die robot's kan helpen voelen. Feitelijk is de sensor een piepklein springveertje. Doordat het veertje in verschillende toestanden meer of minder licht doorlaat, kan precies gemeten hoever het is ingedrukt. Op die manier krijgt de robochirurg zijn 'gevoel'. De sensor is ontwikkeld met de 'pop-up'-methode, gebaseerd op pop-upboeken en origami. Met die methode is het mogelijk om complexe micromachientjes te maken door laagjes van laser gesneden materialen op elkaar te leggen die uiteindelijk pop-uppen als complete elektromechanische apparaatjes.   U kunt het onderzoek tegen betaling downloaden bij IEEE.

Kunstmatige zenuwcellen leren taal door te communiceren

Wetenschappers uit Italië en Groot Brittannië hebben een netwerk van kunstmatige zenuwcellen ontwikkeld om erachter te komen hoe mensen taal leren. Ze bouwden een netwerk van twee miljoen kunstmatige zenuwcellen, genoeg om eenvoudige taal te leren. Vervolgens gingen de wetenschappers converseren met het systeem (ANNABELL), om het op die manier taal te leren. De wetenschappers voedden ANNABELL met de taal van een vierjarige. "De resultaten laten zien dat ANNABELL in staat is om te leren vanuit een tabula rasa (onbeschreven blad) status en verschillende cognitieve taken kan organiseren en uitvoeren, zoals het verwerken van gesproken informatie, die opslaan en ophalen uit het lange termijn geheugen, de aandacht verleggen naar relevante zaken en de taalproductie te organiseren", aldus de wetenschappers in PLOS ONE.