Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Koppeling Medicom en BeterDichtbij moet gegevensuitwisseling verbeteren

Communicatie-app app BeterDichtbij en huisartsinformatiesysteem (HIS) Medicom gaan een directe koppeling realiseren. Daarmee kunnen patiënten straks makkelijker vanuit het dossier aanmelden voor de app en automatisch informatie met hen delen. Met BeterDichtbij kunnen patiënten vragen stellen aan en foto’s delen met hun specialist en huisarts, onderzoeksuitslagen doorkrijgen en informatie van Thuisarts.nl raadplegen. De app is al in een aantal ziekenhuizen in gebruik.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De komende periode moet de eerste stap van de vorige week bekend gemaakte samenwerking inzake gegevensuitwisseling al zichtbaar worden voor huisartsenpraktijken die Medicom gebruiken. Zij krijgen een zogenoemde single sign-on in Medicom – een knop in het dossier waarmee ze direct naar de juiste patiënt in BeterDichtbij gaan. Vervolgens wordt bekeken welke informatie uit het HIS getoond kan worden aan de patiënt in de BeterDichtbij-app.

Dit sluit volgens beide initiatiefnemers aan bij het beleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat burgers meer inzage wil geven in hun eigen medische gegevens – onder meer via wetgeving die deze inzage vanaf 2020 verplicht. Op basis van praktijkervaring en feedback van huisartsen bekijken PharmaPartners en BeterDichtbij hoe de koppeling tussen beide diensten verder kan worden verbeterd en uitgebreid.

Integratie steunt gegevensuitwisseling

Volgens Piet Hein Knoop, managing director E-health bij PharmaPartners, beweegt een groot deel van de patiënten tussen de eerste en tweede lijn. “Met deze integratie ondersteunen we dat zorgproces. Wanneer de huisarts een patiënt naar de specialist in het ziekenhuis verwijst, kan de medisch specialist de patiënt direct aanmelden voor BeterDichtbij. De patiënt kan zo eenvoudig contact houden met al zijn zorgverleners.”

Rob Edelbroek, huisarts en voorzitter van het Eerstelijns Centrum Tiel benoemt in een persbericht van BeterDichtbij en PharmaPartners enkele voordelen van de integratie. “Als wij direct vanuit Medicom met BeterDichtbij kunnen werken, is dat voor ons een groot voordeel. We zetten BeterDichtbij na één jaar al in voor meer dan 1.500 patiënten. Hoe meer we dat rechtstreeks vanuit Medicom kunnen doen, hoe makkelijker het wordt. En als wij automatisch informatie vanuit Medicom kunnen delen, profiteren onze patiënten daar ook van. PharmaPartners heeft nadrukkelijk onze wensen opgehaald voordat tot deze samenwerking is besloten. Dat heeft voor ons een grote meerwaarde.”

Toename integratie losse apps, platforms

Steeds vaker integreren aparte apps en platforms om zo informatie-uitwisseling en gebruik te verbeteren. Zo maakte Medicom-eigenaar PharmaPartners onlangs bekend dat het gaat samenwerken met ICT-aanbieder Vtel om het Medicom-HIS te koppelen aan het Vcare-communicatieplatform. Vorig jaar kregen Medicom en het patiëntenportaal MijnGezondheid.net van PharmaPartners een slimme koppeling met het e-Vita patiënten platform van VitalHealth Software, onderdeel van Philips.

BeterDichtbij dan, dat ging afgelopen mei een samenwerking aan met Thuisarts.nl. De gezondheidsinformatie op deze website is daarmee ook beschikbaar via de BeterDichtbij-app. Verder werd afgelopen juni in opdracht van het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (E-KJP) MedApp in het platform van Jouw Omgeving geïntegreerd. Zo moet medicatietrouw onder jongeren verbeterd worden. MedApp is een applicatie die waarschuwt wanneer het tijd is om medicatie in te nemen. Jouw Omgeving is een (beveiligde) online omgeving die integrale zorg mogelijk maakt.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen