Kort zorgnieuws: App voor herstel; Kickstart financiering VWS; Zorg en Tech, en meer

Ook deze week ontving de redactie van ICT&health weer een flink aantal persberichten en potentiële nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt om er een apart, volledig artikel van te maken. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in dit wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor een onderzoek naar de effectiviteit van e-health toepassingen en -apps en het onverwachte uitstel van de financiering voor de Kickstart Medicatieoverdracht in de begroting van VWS. Verder aandacht voor een samenwerking tussen Health Valley en Kennispoort Regio Zwolle, een informatie truck over tech en zorg in Enschede en het nieuwste lid van de Raad van Bestuur van Amphia.

App begeleidt patiënten rondom operaties

Voor zijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Maastricht onderzocht chirurg Wouter Leclercq van Máxima MC (MMC) de effectiviteit van e-health toepassingen. Daaronder was ook een gepersonaliseerde app die patiënten ondersteuning biedt bij het herstel na een operatie, bijvoorbeeld met behulp van een herstelplan.

“De resultaten van deze studie tonen aan dat de inzet van e-health bij dit soort operaties helpt. Het zorgt voor een sneller herstel en het sneller kunnen hervatten van alledaagse activiteiten, in vergelijking met reguliere nazorg. Geadviseerd wordt dan ook om e-health bij deze buikoperaties in te voeren”, aldus de promovendus.

Uitstel Kicksart Medicatieoverdracht

Na de presentatie van de Miljoenennota hebben zorgprofessionals hun verbazing uitgesproken over het nog niet vrijgeven van de financiering voor de Kickstart Medicatieoverdracht in de VWS-begroting voor 2022. Dit betekent namelijk dat de 27.000 vermijdbare medicatie-gerelateerde ziekenhuisopnamen per jaar langer zullen blijven bestaan. Dat is een tegenvaller voor het streven om de patiëntveiligheid te vergroten.

De 24 koepelorganisaties die betrokken zijn bij het programma Medicatieoverdracht zijn nu in actie gekomen en hebben een brandbrief geschreven aan de vaste Kamercommissie voor VWS. Daarin eisen zij antwoord op de vraag waneer het betreffende budget wordt vrijgegeven. De behandeling van de programmabegroting in de Tweede Kamer staat gepland voor 26 oktober.

Health innovatie Kennispoort Regio Zwolle

Afgelopen week zijn Health Valley en Kennispoort Regio Zwolle een samenwerking gestart om health innovatie in de regio Zwolle op de kaart te zetten. Het is een uitbreiding van de reeds jarenlange samenwerking tussen Kennispoort en Health Innovation Park (HIP) in die regio. HIP fuseert momenteel met Health Valley.

“We zetten ons beide in voor versterking van innovatie en ondernemerschap en vullen elkaar mooi aan. Deze samenwerking zetten we graag door in de toekomst, ook na de fusie tussen het HIP en Health Valley”, vertelt Chris Doomernik van Health Valley.

InfoTruck Technologie & Zorg Academie

De InfoTruck van de Technologie & Zorg Academie (TZA) staat 5 oktober op het Van Heekplein in Enschede. De InfoTruck is een omgebouwde vrachtwagen, vol met zorgtechnologie producten. De truck is de hele dag vrijblijvend te bezoeken. Er worden onder andere demonstraties gegeven door medewerkers van Roessingh Revalidatie. Denk aan communicatie met een mantelzorger of zorgprofessional via een makkelijk te bedienen tablet. Of aan een sociale robot die u eraan helpt herinneren om uw medicijnen in te nemen.

De InfoTruck is een initiatief van zorgorganisaties Livio, Liberein, Zorggroep Manna, Roessingh, Centrum voor Revalidatie, de Posten, Aveleijn en de gemeente Enschede. Doel is zorgtechnologie onder de aandacht brengen van de inwoners, (zorg)studenten en zorgprofessionals.

Ivo Vergouwen in RvB Amphia

Met ingang van 1 oktober is Ivo Vergouwen RC AA MSc toegetreden tot de Raad van Bestuur van Amphia. Ivo was tot die datum manager Kenniskern Finance en Control. Met zijn benoeming is telt de RvB weer drie leden. “Na een zorgvuldige selectieprocedure, waarin wij meerdere kandidaten voor deze functie hebben gesproken, zijn wij erg blij Ivo te mogen benoemen als nieuwe bestuurder van het mooie Amphia”, vertelt RvC voorzitter Wim Stalman.

“Ik ben ontzettend verheugd dat ik binnen Amphia deze ontwikkeling mag maken. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat mij gegeven wordt. Graag bouw ik samen met ieder verder aan ons prachtige ziekenhuis en aan een toekomst waarbij uitstekende medisch specialistische zorg, aandacht voor de patiënt en medewerkers en een stabiele, financieel gezonde organisatie centraal staan”, aldus Ivo Vergouwen over zijn benoeming.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?