Kort zorgnieuws: Coronatest robot; Online inzage H-EPD; Telerevalidatie app, en meer

Bij het grote aantal persberichten en nieuwstips die de redactie deze week ontving zaten er ook weer een aantal die te klein zijn om er een volledig nieuwsbericht van te maken. Een selectie van die berichten zetten we bij elkaar in het kort zorgnieuws overzicht hieronder. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

De onderwerpen in het kort zorgnieuws van deze week bevatten onder andere de primeur voor online inzage in een H-EPD, een cybersecurity samenwerking tussen Z-CERT en het Digital Trust Center. Maar ook een video van een Deense robot die ingezet wordt voor de afname van speeksel, de nieuwe ICT-leverancier van Tangenborgh en de Telerevalidatie app van Roessingh.

Online inzage TetraHIS

TetraHIS is de eerste HIS-leverancier die online inzage via het portaal mogelijk heeft gemaakt. Vanaf de release van 12 mei 2020 kunnen huisartsen die gebruik maken van TetraHis hun patiënten online inzage in het H-EPD bieden. De huisartsen moeten die optie nog wel zelf aanzetten.

Op dit moment is het onderdeel correspondentie nog niet opgenomen. De verwachting is dat dit snel zal gebeuren. Vanuit stichting LEGIO is de deadline hiervoor 31 december 2020. Het HIS en portaal zullen ook nog getoetst worden, via een audit, of de online inzage voldoet aan de de OPEN ICT-basiseisen.

Samenwerking Z-CERT en Digital Trust Center

Z-CERT en Digital Trust Center (DTC) gaan hun krachten bundelen in de strijd om de zorg en het bedrijfsleven in Nederland digitaal nog veiliger te maken. Wim Hafkamp (Z-CERT) en Michel Verhagen (DTC) ondertekenden vorige week de intentieverklaring die de samenwerking bekrachtigd.

Stichting Z-CERT is het expertisecentrum op het gebied van cybersecurity in de zorg, met specifieke kennis van medische hard- en software. Daarnaast ondersteunt Z-CERT zorginstanties bij een digitaal incident en het vergroten van de weerbaarheid van de sector op het gebied van cybersecurity. Het Digital Trust Center (DTC) is een nieuw organisatieonderdeel van het ministerie van EZK met als missie “ondernemend Nederland cyberweerbaar maken”.

Telerevalidatie app gelanceerd

Vanaf nu is het telerevalidatie-portaal ook via een app beschikbaar. De app is te downloaden via de App store (iOS) of Google play store (Android) onder de naam ‘Revalidatieapp Roessingh’. De app kan kosteloos geïnstalleerd en gebruikt worden.

Nagenoeg alle onderdelen van het portaal zijn ook via de app in te zien. Wel zijn er nog enkele handelingen die via een computer uitgevoerd moeten worden. Zoals het downloaden van pdf’s of het toevoegen van derden tot hun portaal.

Robot neemt speekselmonsters Coronatest

Deense onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die in staat is speekselmonsters af te nemen voor Coronatests. Dit verkleind de kans op besmetting van zorgmedewerkers. De video hieronder laat zien hoe de robot te werk gaat.

De Deense robot

Tangenborgh kiest Detron als ICT-partner

Zorggroep Tangenborgh heeft enkele weken geleden Detron gekozen als leverancier van werkplekken voor de komende vijf jaar. Detron zal onder andere zo’n circa 1.500 nieuwe digitale werkplekken plus achterliggende infrastructuur gaan leveren en beheren.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Volg jij ons al?