Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
17 september 2021
Artikel delen

Kort zorgnieuws: Datadiefstal GGD GHOR; E-learning valpreventie; Exfocy studie, en meer

Wekelijks ontvangt de redactie van ICT&health vele persberichten en nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt voor een volledig nieuwsbericht. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in een wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op innovaties en de digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor de e-learning in het kader van de Valpreventieweek, een forse subsidie van de Provincie Zuid Holland voor ZorgTech en een nieuwe geneesmiddelenonderzoek van het UMCU en Saltro. Verder ook nog aandacht voor de review van de Veldnorm Medische kwaliteit AI en een statement van GGD GHOR voorzitter André Rouvoet naar aanleiding van de rechtszaak omtrent de datadiefstal.

Statement GGD GHOR inzake datadiefstal

GGD GHOR betreurt in een statement van voorzitter van GGD GHOR Nederland, André Rouvoet, de datadiefstal heeft plaatsgevonden. De organisatie kan zich vinden in de uitspraken van de rechtbank, waarbij beide verdachten van de datadiefstal zijn veroordeeld.

,,Vanwege de ernst van de datadiefstal is het Openbaar Ministerie tot vervolging van de verdachten van de datadiefstal uit ons systeem overgegaan. De datadiefstal nemen wij hoog op; het gaat om gegevens van Nederlanders die zich hebben laten testen of vaccineren. Zij moeten er op kunnen vertrouwen dat hun data bij de GGD-organisatie in veilige handen zijn. Wij hebben destijds dan ook meteen een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en aanvullende maatregelen genomen. Ook hebben wij aangifte gedaan. Daarop is de politie een nog steeds lopend onderzoek gestart, waardoor de verdachten zijn opgepakt. De rechter laat met de veroordelingen van deze twee verdachten zien dat datadiefstal niet onbestraft kan plaatsvinden”, aldus voorzitter Rouvoet.

E-learning Valpreventieweek

Tijdens de Valpreventieweek van 27 september tot en met 3 oktober kunnen zorgverleners een collegereeks volgen, een toolkit gebruiken, podcasts beluisteren en een e-learning doen rondom dit thema. Tijdens de e-learning worden deelnemers bijgespijkerd over de volgende onderwerpen.

  • De omvang van de problematiek van vallen bij ouderen en de achterliggende oorzaken
  • Hoe je een verhoogd valrisico bij ouderen signaleert
  • Naar wie je een oudere met een verhoogd valrisico doorverwijst

Daarnaast worden ook basisadviezen gegeven om een val te voorkomen en concrete handreikingen om het gesprek aan te gaan over valrisico’s en ouderen te motiveren om het valrisico verder in kaart te brengen.

750.000 euro voor zorginnovaties

De Provincie Zuid-Holland trekt 750.000 euro uit voor ZorgTech een innovatieprogramma voor de gezondheidszorg. Het programma ondersteunt Zuid-Hollandse bedrijven en zorgorganisaties die werken aan innovatieve oplossingen om de gezondheidszorg te verbeteren.

“Innovatie is onmisbaar in het oplossen van maatschappelijke opgaven als gezondheidszorg. Met deze investering stimuleren we ondernemerschap, verbeteren we de kwaliteit van de zorg en versterken we de concurrentiepositie van de Zuid-Hollandse zorgtech-sector”, aldus gedeputeerde Meindert Stolk van de provincie.

Exfocy studie

In samenwerking met het UMC Utrecht is Saltro een geneesmiddelenonderzoek naar de behandeling van urineweginfecties bij vrouwen gestart. Blaasontsteking is bij vrouwen de meest voorkomende reden om naar de huisarts te gaan.

Binnen het onderzoek worden drie verschillende behandelingen met elkaar vergeleken en onderzocht welke van deze behandelingen het snelst leidt tot het verdwijnen van klachten en de minste kans op terugkeren van de ontsteking.

Veldnorm Medische kwaliteit AI

Deze zomer hebben de bij de ontwikkelde Veldnorm Medische kwaliteit AI betrokken werkgroepleden de eerste versie van de norm nog eens goed onder de loep genomen. Daarnaast hebben andere belanghebbenden uit het veld, waaronder beoogde gebruikers van de veldnorm, gebruik gemaakt van de gelegenheid om de veldnorm te reviewen.

Naar aanleiding van die reviews en de bevindingen an de werkgroepleden zijn meer dan achthonderd inhoudelijke commentaren geanonimiseerd beschikbaar gemaakt aan de speciaal ingestelde redactieraad. Al deze inhoudelijke commentaren worden nu verwerkt tot een nieuwe versie van de veldnorm.

Tot zover het kort zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten kunnen per e-mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl.

Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs. En van de deskundigen in onze Innovation Partners Group.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen