Kort zorgnieuws; Digitale post Rijnstate; Tablets Bernhoven, GGZ verwijzingen, en meer

Wekelijks ontvangen wij vele persberichten en nieuwsartikelen. De berichten die te klein zijn om er een volledig nieuwsbericht van te maken zetten we bij elkaar in een overzicht. De onderwerpen van die berichten lopen uiteen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in en de digitalisering van de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws komen onder andere de digitalisering van post bij Rijnstate en nieuwe tablets voor de IC-afdeling van het Bernhoven aan de orde. Daarnaast ook nieuws over het verloop van de GGZ verwijzingen tijdens de coronacrisis en de nieuwe website van VIPP.

Digitale post bij Rijnstate

Rijnstate is per 15 mei gestart om post voor patiënten digitaal te versturen. Dat is, zeker ten tijde van de coronacrisis waarbij contact op afstand tussen de zorgverleners en patiënten steeds frequenter wordt, een belangrijke ontwikkeling. Vanaf nu wordt patiënten gevraagd om un voorkeur voor digitale post kenbaar te maken. Dat kan op de volgende manieren:

  • Digitaal via Mijn Rijnstate: ga naar www.rijnstate.nl/mijnrijnstate en log in met uw DigiD.
  • Telefonisch via de Helpdesk Mijn Rijnstate: bel naar 088 – 005 7988 (ma-vr, 08.30-17.00 uur).
  • Persoonlijk tijdens uw bezoek aan Rijnstate.

Op die manier kunnen patiënten zelf digitaal alle zaken rondom een behandeling inzien regelen en inzien. Denk aan brieven van een specialist, relevante folders en uitslagen van een onderzoek. Of het vooraf invullen van vragenlijsten en kijken of er nog een laboratoriumonderzoek nodig is voor een afspraak.

Tablets voor IC Bernhoven

Verpleegkundigen van de IC-afdeling van het Bernhoven werden vorige week verrast. Zij ontvingen acht iPads van Stay Connected, een belangeloos en gezamenlijk initiatief van verschillende organisaties. Stay Connected heeft als doel om alle IC-bedden in Nederland van iPads te voorzien zodat patiënten, met hulp van de verpleegkundigen, familie en vrienden, via beeldbellen, vaker kunnen zien wanneer fysiek bezoek onmogelijk is.

“In deze tijd bieden de iPads echt uitkomst. Familieleden van patiënten mogen door het coronavirus maar beperkt op bezoek komen en met behulp van de iPad kunnen ze hun geliefde op de IC vaker zien en een beeld krijgen van de IC-kamer waarin hun geliefde ligt”, aldus IC-verpleegkundige Rina.

GGZ verwijzingen komen weer op gang

Huisartsen hebben sinds het begin van de coronacrisis, half maart, naar schatting zo’n 49.000 minder GGZ verwijzingen uitgeschreven dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat concludeert het rapport over de opstart van zorg in de ggz van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Trimbos Instituut.

Echter, sinds begin april is het aantal verwijzingen weer aan het toenemen, zowel bij huisartsen als in de ziekenhuiszorg. Het rapport concludeert ook dat het aantal urgente verwijzingen tijdens de eerste maanden van de coronacrisis minder daalden dan GGZ verwijzingen die minder urgent zijn.

Nieuwe VIPP website

De website van VIPP is vernieuwd en online gegaan. De nieuwe site is aangepast aan de huisstijl van VIPP 5 dat in februari van start gegaan is. Tot voor kort was de website nog vormgegeven in de stijl van VIPP 1 en VIPP 2. Deze bevinden zich inmiddels in de afrondende fase.

NFU, NVZ en ZKN trekken gezamenlijk op om de leden te ondersteunen bij de implementatie van de VIPP 5 doelstellingen. Op termijn zal op de nieuwe site ook de VIPP 5 Monitor te zien zijn. Die verschijnt op het moment dat de subsidies worden toegekend.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?