Search
Close this search box.
Search

Kort zorgnieuws: E-zine datagebruik; Informatie uitwisseling GGD, en meer

Iedere week ontvangt de redactie van ICT&health een groot aantal persberichten en potentiële nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt om er een apart, volledig artikel van te maken. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in dit wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

In het kort zorgnieuws van deze week aandacht voor een betere informatie-uitwisseling tussen GGD’en en apotheken, de online bezoekplanner van NijSmellinghe, een e-zine over slimmer (her)gebruik van data en een aantal bestuurlijke wijzigingen bij, onder andere, Bravis, Pluryn en Carintreggeland.

Informatie-uitwisseling GGD en apotheken

Op verzoek van demissionair minister van Ark hebben de GGD’en aangegeven dat zij de informatie-uitwisseling met apotheken over PrEP-verstrekking (pre-expositie profylaxe) gaan verbeteren. Zo wordt een vervolg gegeven aan de oproep van de KNMP om de gegevensuitwisseling van de GGD’en naar de apotheken in lijn te brengen met de richtlijn medicatieoverdracht.

Enkele maanden na de start van een vijfjarig programma waarbij GGD’en de PrEP-medicatie mogen aanbieden om hiv te voorkomen, bleek dat nog niet alle GGD’en de apotheek informeerden over het PrEP-gebruik van hun patiënten. Vervolgens gaven de GGD’en een brief mee aan de patiënt om met de apotheek te delen. Dat was voor de KNMP echter geen werkbare oplossing. Dat gaat nu opgelost worden door bij toestemming van de cliënt een versleuteld informatiebericht naar de apotheker te sturen.

Online bezoekplanner bij NijSmellinghe

Bezoekers die een dierbare in het NijSmellinghe willen bezoeken kunnen vanaf nu online hiervoor een afspraak inplannen. Daarvoor heeft het ziekenhuis bezoekplanner.nijsmellinghe.nl in het leven geroepen. Bezoeken kunnen tot maximaal twee dagen van te voren ingepland worden.

Doel van de bezoekplanner is het bezoek beter overzicht de dag de verspreiden om er zo voor te zorgen dat er minder mensen gelijktijdig in he ziekenhuis zijn. Dat moet bijdragen aan het voorkomen van de verspreiding van COVID-19. De bezoekplanner kan niet gebruikt worden voor een bezoek aan de Kinderafdeling, Kraamafdeling, Intensive Care en Eerste Hart Hulp & Hartbewaking. Voor deze afdelingen gelden namelijk andere bezoekregels.

E-zine over slimmer gebruik data

Het programma Verduurzamen Kwaliteitsregistraties van de Federatie Medisch Specialisten heeft een e-zine gepubliceerd waarin 36 kwaliteitsregistraties middels interviews, animaties, video en praktische informatie onder handen genomen worden. Doel is specialisten te informeren over hoe met minder lasten betere zorg bereikt kan worden door slim hergebruik van data.

In het e-zine komen onder andere de volgende specialisten en onderzoekers aan het woord:

  • traumachirurg Han Hegeman over de kwaliteitsregistratie DHFA,
  • arts-onderzoeker Annelie Suurmeijer en chirurg Marc Besselink van kwaliteitsregistratie DPCA,
  • oogarts Frank Verbraak van de kwaliteitsregistratie SSR NL,
  • chirurg Jan Willem Dekker van de kwaliteitsregistratie DCRA,
  • reumatoloog Yaël de Man van de kwaliteitsregistratie DQRA,
  • hoogleraar medische informatiekunde Nicolet de Keizer van de kwaliteitsregistratie NICE,
  • uroloog Rik Somford van de prostaatkanker-registratie,
  • mka-chirurg Maarten Koudstaal van de schisis-registratie.

Bestuurswijzigingen

Deze maand zijn ook weer een aantal wijzigingen op bestuurlijk en directieniveau bij verschillende zorginstellingen bekend gemaakt. Zo wordt Mirjam van den Nieuwenhuijzen, nu nog algemeen directeur divisie Zorg bij GGzE, per 1 juni 2021 bestuurder bij Pluryn. Het Bravis Ziekenhuis verwelkomt per 1 juli Albert-Jan Mante als nieuw lid van de tweekoppige Raad van Bestuur.

Op 1 augustus zal Jeroen Kleinjan afscheid nemen als voorzitter Raad van Bestuur Carintreggeland en als directeur/bestuurder bij Dagelijks Leven aan de slag gaan. En, tot slot voor nu, op 15 maart j.l. is Magda van Korlaar benoemd als bedrijfskundig manager polikliniek bij Reade. Zij heeft Kees Bijl opgevolgd, die deze maand maand met pensioen gaat.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?