Kort zorgnieuws: Modern OK-complex OLVG; COVID-19 leidraden; InZicht, en meer

Na deze week is tweederde van Nederland in vakantiemodus. Een vakantieperiode die anders verloopt dan we gewend zijn. Misschien dat dat er dan ook mede de oorzaak ervan is dat de jaarlijkse komkommertijd op op het gebied van digitaal zorgnieuws nog niet toegeslagen heeft. De afgelopen week verzamelde de redactie weer een aantal kleinere pers- en nieuwsberichten die in dit wekelijkse overzicht op een rij gezet worden.

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor het nieuwe hypermoderne operatiecomplex van het OLVG, COVID-19 leidraden van de Federatie Medisch Specialisten, de livegang van het patiëntportaal MijnZHA van het Amstelland Ziekenhuis en nieuws over de cross-sectorale subsidieregeling InZicht.

Bouw operatiecomplex OLGV gestart

Het OLVG is op de lokatie Oost onlangs gestart met de bouw van een nieuw, hypermodern, operatiecomplex. Daar worden twee OK’s gerealiseerd waarin zogenoemde minimaal invasieve ingrepen, ook wel operaties zonder snijden genoemd, uitgevoerd zullen kunnen worden met hulp van radiologische beelden. Met deze techniek wordt een operatie voor de patiënt minder ingrijpend.

De OK’s worden onder andere ingezet voor operaties van de afdelingen Urologie, Gynaecologie, Vaatchirurgie, Cardiothoracale Chirurgie en KNO. Maar, ze zijn ook geschikt voor het uitvoeren van cardiologische behandelingen, zoals het vervangen van een hartklep. De bouw van de nieuwe operatiekamers is onderdeel van een vernieuwingsslag binnen het OLVG.

COVID-19 leidraden in begrijpelijke taal

Op Thuisarts.nl zijn de COVID-19 leidraden Persoonlijke bescherming in de (poli)klinische setting en COVID-19 en zwangerschap, bevalling en kraambed van de Federatie Medisch Specialisten te raadplegen. Die zijn, om ze ook voor niet-medici begrijpelijk en leesbaar te maken, door de eindredactie van thuisarts.nl ‘herschreven’ naar patiëntvriendelijke taal.

De leidraad Persoonlijke bescherming bevat adviezen over hoe veilige patiëntenzorg verleend kan worden als afstand houden niet mogelijk is, om zo het risico op overdracht van het coronavirus in de zorg zo klein mogelijk te houden. In de ‘zwangerschap, bevalling en kraambed’ leidraad komen onderwerpen aan bod zoals het effect van een coronabesmetting op ongeboren baby’s en wat dat betekent voor de bevalling.

Patiëntportaal Amstelland live

Met ingang van 1 juli kunnen patiënten van het Ziekenhuis Amstelland (ZHA) gebruik maken van het online patiëntportaal MijnZHA. Om op een veilige manier gegevens via het portaal te kunnen raadplegen, ophalen en versturen moeten patiënten inloggen met hun DigID, in combinatie met een controle-sms of via de DiGID-app.

Via mijnzha.nl kunnen patiënten uitslagen van onderzoeken en/of metingen bekijken en correspondentie tussen ziekenhuis en huisarts inzien. Daarnaast is straks het ook mogelijk om online een afspraak in te plannen of wijzigen. Die functie wordt echter pas in een later stadium geactiveerd omdat ZHA gekozen heeft voor een gefaseerde uitrol van de diverse functionaliteiten van het patiëntportaal. Nu de coronacrisis afneemt en de zorg voor deze patiënten stabiel is, worden zowel de reguliere zorg als de ingebruikname van het patiëntportaal gedoseerd opgestart.

Proeftuinen InZicht

Eind 2019 startte VWS met de cross-sectorale subsidieregeling InZicht. Die is er op gericht om ervoor te zorgen dat zorgprofessionals en hun cliënten op het juiste moment over betrouwbare gegevens kunnen beschikken. Het draait daarbij met name om elektronische uitwisseling van gegevens via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) of via eOverdracht. Met de InZicht subsidieregeling wil VWS zorgorganisaties stimuleren met elektronische gegevensuitwisseling aan de slag te gaan.

Voorafgaand aan de start van de regeling werden tussen begin 2019 en juni van dit jaar onderzochten deelnemende zorgorganisaties in 16 proeftuinen wat nodig is op weg naar een landelijke uitrol. De kennis die in die proeftuinen opgedaan is, is nu gebundeld in een publicatie met tips en adviezen. Bijvoorbeeld over welke aanpak wel, en welke juist niet, werkt. Maar ook over zaken die nog geregeld moeten worden zodat de subsidieregeling ook echt tot een versnelling van de landelijke gegevensuitwisseling kan leiden.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?