Search
Close this search box.
Search

Kort zorgnieuws: PGO Zuyderland; Urinezuur thuis meten; ZDN uitgebreid, en meer

Iedere week ontvangt de redactie van ICT&health een groot aantal persberichten en potentiële nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt om er een apart, volledig artikel van te maken. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in dit wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor de koppeling van het Zuyderland Medisch Centrum met PGO’s, het thuis meten van urinezuur voor patiënten met jicht en de vernieuwde website van het Kennisplein Gehandicaptensector. Tot slot ook nog nieuws over een uitbreiding van het Zorg Detectie Netwerk van Z-CERT.

Zuyderland start met PGO

Patiënten van het Zuyderland Medisch Centrum kunnen vanaf nu hun medische gegevens ook inzien via een PGO (Persoonlijke GezondheidsOmgeving). Met een PGO kunnen patiënten niet alleen hun gezondheidsgegevens van een specifieke zorginstelling, zoals dat gebruikelijk is via het patiëntenportaal of de ‘Mijn’-omgeving, inzien, maar de hun medische gegevens van meerdere zorgaanbieders.

Met een PGO krijgen patiënten de mogelijkheid hun gezondheid beter in de gaten te houden. Een van de extra voordelen is bovendien dat zij in een PGO ook zelf meetgegevens toe kunnen voegen. Zuyderland heeft voor haar patiënten een speciale informatiepagina gemaakt waar het gebruik van een PGO uitgelegd wordt.

Thuis meten urinezuur

Patiënten van de Sint Maartenskliniek die last hebben van jicht en daarvoor urinezuurverlagende medicatie gebruiken, kunnen binnenkort hun bloedwaardes zelf thuis meten. Dit betekent dat ze daarvoor dan misschien niet meer naar het ziekenhuis of de prikpost te komen. Thuis meten geeft hen meer regie over hun behandeling en heeft mogelijk ook een gunstig effect op die behandeling.

Op dit moment loopt hiervoor bij de Sint Maartenskliniek een pilot. Daaraan nemen dertig patiënten met jicht deel die met allopurinol starten. De dosering van deze medicatie wordt aangepast aan de hoogte van het urinezuurgehalte in het bloed. Het is daarom belangrijk om de bloedwaarde elke vier weken te controleren.

Kennisplein Gehandicaptensector vernieuwd

De website van het Kennisplein Gehandicaptensector is vernieuwd en verbeterd. Naast een nieuwem, frisse, vormgeving is de site gebruiksvriendelijker gemaakt. Op de homepage is onder andere een zoekbalk toegevoegd waar bezoekers sneller en gerichter kunnen zoeken naar de juiste informatie. De zoekresultaten kunnen bovendien makkelijk gefilterd worden.

Het moge duidelijk zijn dat de initiatiefnemers van het Kennisplein Gehandicaptensector, VGN, ZonMw, MEE NL en Vilans, behoorlijk trots zijn op de nieuwe site.

Zorg Detectie Netwerk uitgebreid

Het Zorg Detectie Netwerk van Z-Cert heeft een nieuwe deelnemer. Managed security provider Wortell gaat dreigingsinformatie die relevant is voor de zorgsector binnenkort ook delen met het netwerk van stichting Z-CERT, het expertisecentrum op het gebied van cybersecurity in de zorg. Beide partijen hebben daartoe een intentieverklaring getekend.

“Z-CERT is al sinds 2020 bezig om binnen de zorgsector een cybersecurity ecosysteem in te richten waarbij op een vertrouwelijke en efficiënte manier zorgspecifieke incident- en dreigingsinformatie wordt gedeeld via het Zorg Detectie Netwerk. Hierbij worden ook leveranciers van security monitoringdiensten aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen betrokken,” aldus Win Hafkamp van Z-CERT.

Tot zover het kort zorgnieuws van deze week. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?