Search
Close this search box.
Search

Kort zorgnieuws: Post-IC dagboek; NWO-hack; VZVZ vernieuwd, en meer

Ook deze week ontving de redactie van ICT&health weer een flink aantal persberichten en potentiële nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt om er een apart, volledig artikel van te maken. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in dit wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor het succesvolle Post-IC dagboek dat in de prijzen kan vallen en een app om jongeren aan te sporen bij het maken van een studiekeuze aan de gezondheidszorg te denken. Verder lijkt het einde van de ransomware-hack van de NWO in zicht en heeft de VZVZ haar huisstijl gemoderniseerd.

Post-IC dagboek finalist Zorginnovatieprijs

Tijdens de coronacrisis werd, naar een idee van anesthesioloog-intensivist dr. Marc Buise van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, het zogenoemde Post-IC dagboek ontwikkeld. Dit digitale dagboek helpt patiënten die op de Intensive Care gelegen hebben met het verwerken van het enorme zwarte gat dat zij soms ervaren, beter bekend als het Post Intensive Care Syndroom (PICS).

Het Post-IC dagboek wordt tijdens de opname bijgehouden door familie en verpleegkundigen. Het bleek een succesvol initiatief en daarom is het Post-IC dagboek nu ook een van de tien finalisten die kans maken op de Nationale Zorginnovatieprijs. De winnaar van de prijs kan rekenen op een geldbedrag van maximaal € 15.000,-. Daarnaast krijgen de finalisten ook professionele begeleiding bij verdere ontwikkeling van de innovatie. “Die steun kunnen we goed gebruiken”, aldus Marc Buise.

NWO hervat subsidieproces na hack

Onlangs werd bekend dat het computernetwerk van de NWO ten prooi gevallen was aan een zogenoemde ransomware hack. Daarop besloot de wetenschappelijke organisatie het subsidieproces voor alle rondes stop te zetten. Vandaag maakte de NWO bekend dat men voornemens is alle rondes van NWO en de regieorganen SIA en NRO in de week van 22 maart herstarten.

In de afgelopen vier weken, de periode na de hack, zijn alle systemen opnieuw ingericht. De komende tijd worden alle koppelingen met aanvraagsysteem ISAAC en de websites van NWO, SIA en NRO hersteld. Als alles goed blijft gaan publiceert NWO in de week van 22 maart een nieuwe integrale callplanning en opent ISAAC weer voor aanvragers, referenten en commissieleden.

Jongeren stimuleren voor de zorg

Om jongeren die voor het maken van een studiekeuze staan, warm te maken voor een carrière in de zorg is de tmrrw. app ontwikkeld. De gratis app is onder andere gevuld met korte filmpjes van studenten of professionals die vragen beantwoorden en hun beroep laten zien. Denk aan vragen over de verdiensten of welke vakken voor een bepaalde functie nodig zijn.

De tmrrw. app behandelt overigens niet alleen de bekende beroepen in de zorg, zoals verpleegkundige, arts, of doktersassistente, maar ook beroepen die misschien niet zo snel aan bod komen in lesprogramma’s of gastlessen. De app biedt zorgorganisaties ook de mogelijkheid om zelf informatie of filmpjes in de app te plaatsen.

Nieuwe huisstijl voor VZVZ

De vereniging van koepelorganisaties van zorgverleners en hun patiënten, VZVZ, heeft haar vormgeving en huisstijl gemoderniseerd. De nieuwe huisstijl past volgens de organisatie beter bij de huidige identiteit van VZVZ. Zo is de VZVZ de afgelopen jaren uitgegroeid tot een organisatie met verschillende kernfuncties en is het een expertisecentrum op het gebied van interoperabiliteit geworden.

Op 15 maart wordt ook de website vernieuwd. De huidige website doet onvoldoende recht aan het uitgebreide dienstenportfolio. Bovendien is niet alle informatie, met name over alle andere diensten en de programma’s waarbij VZVZ een rol speelt, niet goed vindbaar.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?