Kort zorgnieuws: UV-C licht desinfectie; Naslagwerk kwaliteitsregistraties, en meer

Wekelijks ontvangt de redactie van ICT&health vele persberichten en nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt voor een volledig nieuwsbericht. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in een wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op innovaties en de digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

In het kort zorgnieuws deze week aandacht voor een innovatieve desinfectie methode op de KNO-afdeling van het Franciscus, en een nieuw naslagwerk voor kwaliteitsregistraties van de Patiëntenfederatie. Daarnaast ook aandacht voor een bijzondere mijlpaal van een operatierobot in het Erasmus MC, en de eindrapportage van de PoC Gebruiksvriendelijk(er) zoeken naar zorgaanbieders van PROVES.

Desinfectie met UV-C licht

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland maakt sinds kort gebruik van een speciale scopen desinfector die met UV-C licht werkt. Daarmee worden de kanaalloze video- en fiberscopen efficiënt, duurzaam en binnen één minuut worden gedesinfecteerd op de afdeling. Daarmee bespaart het ziekenhuis veel werk, kosten en materiaal.

Deze investering maakt het mogelijk om hoge kwaliteit van scopie onderzoek voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde en Urologie te bieden op de poliklinieklocaties Franciscus Willemsplein, Franciscus Berkel en in de toekomst ook Franciscus Maassluis. Omdat de slopen nu, op de afdeling, direct na een behandeling gedesinfecteerd kunnen worden, hebben de specialisten nu continue de beschikking over video- en fiberscopen en kan bij iedere patiënt een hoogwaardige scopie uitgevoerd worden. Voorheen moest een patiënt nogal eens doorgestuurd worden naar een andere ziekenhuislocatie.

Naslagwerk kwaliteitsregistraties

Hoe meten we kwaliteit in de Medisch Specialistische Zorg en hoe betrekken we patiënten bij het opstellen en beoordelen van kwaliteit? En wat voor soorten kwaliteitsregistraties zijn er en waar moeten ze aan voldoen?

De Patiëntenfederatie heeft voor het antwoord op deze vragen, samen met een tiental leden, een witboek geschreven met daarin de hele levenscyclus van een Kwaliteitsregistratie. Een naslagwerk, uitgeschreven voor wie er mee zou willen beginnen vanuit patiëntenperspectief. Bijvoorbeeld over welke rol je als patiëntenvertegenwoordiger kunt spelen en welke goede voorbeelden er zijn van deelname aan een Kwaliteitsregistratie.

Blaasverwijdering met operatierobot

Onlangs is in het Erasmus MC de 250e blaasverwijdering uitgevoerd met behulp van de Da Vinci operatierobot. Deze ingreep is vaak de enige optie bij patiënten die aan vergevorderde blaaskanker lijden. Dankzij de operatierobot kunnen deze ingrepen met grotere precisie en minder complicaties worden uitgevoerd. De mijlpaal van de 250e ‘robot-geassisteerde blaasverwijdering’ was voor het chirurgisch team van het Erasmus MC aanleiding voor het maken van een video over de ingreep en de operatierobot.

Eindrapportage ZORG-AB PoC

PROVES leverde aan MedMij de eindrapportage van de Proof of Concept (PoC) Gebruiksvriendelijk(er) zoeken naar zorgaanbieders op. Hieruit blijkt dat door de toepassing van ZORG-AB de vindbaarheid van zorgaanbieders in een PGO wordt vergroot. ZORG-AB faciliteert in het hele zorgstelsel de digitale vindbaarheid van zorgaanbieders. Dankzij een koppelvlak met ZORG-AB kan een PGO-gebruiker de gegevens van een zorgaanbieder opvragen. De gebruiker kan op meerdere kenmerken van de zorgaanbieder zoeken dan alleen de naam van de MedMij zorgaanbieder.

Tot zover het kort zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten kunnen per e-mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs. En van de deskundigen in onze Innovation Partners Group.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?