Kort zorgnieuws: Virtuele fietstochten; BeBright en NeLL ; NCI-lijst; Mama app, en meer

Bij de vele persberichten en nieuwstips die wij deze week ontvingen zaten er ook weer een aantal die te klein zijn om er een volledig nieuwsbericht van te maken. Een selectie van die berichten zetten we bij elkaar in een wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws onder andere training voor ouderen met behulp van virtuele fietstochten, een e-health samenwerking tussen NeLL en BeBright. Maar ook de How about mom app voor aanstaande en kersverse moeders, en een inspiratielijst voor technologie in de langdurige zorg ten tijde van corona.

Virtuele fietstochten

De Geriatrische Trauma Unit van het Franciscus Gasthuis beschikt sinds kort over een fietslabyrint. Daar kunnen patiënten een virtuele fietstocht door Nederland maken en daarvoor hoeven ze hun (rol)stoel niet te verlaten. Het fiets-fitness apparaat kan zo aangeschoven worden. Deze therapie werkt bevorderend voor het herstel.

Patiënten kunnen kiezen uit fietsroutes door gebieden en steden binnen en buiten Nederland. Met het apparaat kunnen zowel de benen als armen getraind worden. Beweging is belangrijk voor de kwetsbare groep ouderen. De meeste patiënten op de Geriatrische afdeling van het Franciscus Gasthuis zijn ouder dan 70 jaar.

Samenwerking BeBright en NeLL

De digitalisering en ontwikkeling van zorgtechnologie maakt een exponentiële groei door. BeBright en NeLL hebben besloten samen te werken om een selectie van bewezen effectieve technologieën ten behoeve van implementatie en opschaling van evidence based e-health te kunnen bieden.

De samenwerking wordt ook vormgegeven in de jaarlijkse uitgave van het (e-)boek Zorg Enablers. Later dit jaar verschijnt dit voor de vierde keer. Daarin zijn diverse case studies, ontwikkelingen en trends op het gebied van e-health te vinden.

App voor nieuwe moeders

Een Nederlandse startup, initiatief de zussen Anna en Frederieke Jacobs, heeft onlangs een platform en app gelanceerd voor (aanstaande) moeders; ‘How about mom’. Hier kunnen zwangere vrouwen en vrouwen in hun eerste jaar als moeder tips, hulp en andere handige informatie krijgen.

Juist nu, met de onzekerheden van de coronacrisis, hebben veel zwangere vrouwen en kersverse moeders veel vragen of maken zich zorgen. Over bevallen in het ziekenhuis bijvoorbeeld. Of hoe met kraamvisite om te gaan. In de eerste dagen na de lancering van de How about mom app is deze al meer dan 1500 keer gedownload.

Nieuwe uitgave NCI-lijst

Deze maand is een nieuwe uitgave verschenen van de NCI-lijst (Nationale Classificatie Contra-Indicaties/voorzorgen. Daarin zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd. Nieuw op de NCI-lijst is feochromocytoom: een zeldzame tumor in het bijniermerg. Kijk hier voor een overzicht van alle wijzigingen.

De NCI-lijst komt tot stand in samenwerking tussen Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Stichting Health Base (SHB), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA), de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Nictiz.

Tech in langdurige zorg tijdens corona

Binnen de langdurige zorg volgen de ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus elkaar in snel tempo op. Daarom heeft Vilans een overzicht gemaakt van acht thema’s, of behoeften, voor inspirerende technologische toepassingen.

  • Communiceren
  • Zelfstandigheid
  • Zinvolle dagindeling
  • Informatievoorziening
  • Kwaliteit van zorg
  • Hygiëne en besmetting
  • Zorg voor waardig sterven
  • Organisatie van zorgOndersteunende technologie

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Volg jij ons al?