Kort zorgnieuws: Zuydergame; Uitslagen in MijnAVL; Bestuurswisselingen, en meer

9 juni 2023
Nieuws

Wekelijks ontvangt de redactie van ICT&health vele persberichten en nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt voor een volledig nieuwsbericht. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in een wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op zorginnovatie en de ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

In het kort zorgnieuws deze week aandacht voor de finale van de Zuydergame bij Zuyderland MC, sneller beschikbare uitslagen in MijnAVL en een samenwerking tussen Gelre ziekenhuizen en Siemens Healthineers. Verder ook nog aandacht voor een nieuw bestuurslid bij ziekenhuis Rivierenland en een transfer tussen de besturen van het Albert Schweitzer en HagaZiekenhuis.

Finale Zuydergame

In mei organiseerde Zuyderland Medisch Centrum een online gamecompetitie, de Zuydergame. Een innovatieve en speelse manier om nieuw personeel te werven. Op 2 juni was de grote finale op de locatie Sittard-Geleen van het ziekenhuis.

Meer dan tien finalisten, uit ruim 1600 deelnemers, gingen op die finaledag de strijd met elkaar aan. De drie beste spelers werden vervolgens 'opgesloten' in een Escape Room. In heuse patiëntenkamers op afdeling Oost 33 wist Melissa van de Vin als eerste uit te breken en op de felbegeerde rode knop te duwen. Zij ontving onder andere €2500 aan persoonlijk ontwikkelbudget en een unieke Zuyderland-ervaring op maat.

Uitslagen in MijnAVL

Vanaf 1 juni kunnen patiënten van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) uitslagen van onderzoeken en brieven die aan de huisarts gestuurd worden, 24 uur na het onderzoek al in MijnAVL inzien. Voorheen duurde het zeven dagen voordat deze informatie in het patiëntenportaal opgenomen werd.

Het sneller beschikbaar stellen van uitslagen betekent dat het nu kan voorkomen dat een patiënt de uitslag van een onderzoek al kan inzien voordat die met de behandelaar besproken is. Het AVL adviseert patiënten die liever wachten tot de afspraak met de behandelaar, de uitslagen nog niet te openen.

Gelre en Siemens Healthineers

Onlangs heeft Gelre ziekenhuizen een drie-jarige overeenkomst gesloten met Siemens Healthineers. De twee partijen gaan binnen samenwerken op het gebied van radiologie en nucleaire geneeskunde. Siemens Healthineers levert nieuwe apparatuur en zorgt daarnaast voor het onderhoud ervan, onderwijs (training), strategisch advies en ondersteuning.

De komende jaren wordt aan de hand van een inventarisatie die al uitgevoerd is, ook de nodige apparatuur vervangen. Zo zullen volgend jaar alle CT scanners in Apeldoorn en Zutphen vervangen worden. Daarna staan nog een PET-CT en een nieuwe 3T MRI op de planning.

Transfer bestuursvoorzitter

Peter van der Meer is op dit moment nog bestuursvoorzitter bij het Albert Schweitzer ziekenhuis. Op 1 september maakt hij, na acht jaar, de overstap naar het HagaZiekenhuis. Daar zal hij ook als bestuursvoorzitter aantreden.

“Dit ziekenhuis, de mensen die er werken en de Drechtstedenregio zijn me zeer dierbaar geworden. Maar na acht jaar is het voor beide partijen gezond om weer eens ruimte te geven aan andere inzichten en om nieuwe uitdagingen aan te gaan”, aldus Van der Meer.

Nieuw RvB lid Rivierenland

Met ingang van 7 augustus opereert de Raad van Bestuur van ziekenhuis Rivierenland weer op volle sterkte. Die dag treedt Erik de Haan namelijk toe tot de Raad van Bestuur. Een maand eerder, op 1 juli, vervangt Wendy Bosboom de vertrekkende Marc Hendriks als voorzitter van de Raad van Bestuur. Hendriks gaat dan met pensioen.

“Ik kijk uit naar de hernieuwde kennismaking met mijn collega’s zowel binnen als buiten het ziekenhuis, om er samen met hen de schouders onder te zetten, de kansen te benutten en de ambities van het ziekenhuis waar te maken. Ik ben ervan overtuigd dat we hier met onze gezamenlijke energie en kwaliteiten in zullen slagen!”, zegt Erik de Haan.

Tot zover het kort zorgnieuws van deze week. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs. En van de deskundigen in onze Innovation Partners Group.