Kosten behandeling te zien via Zorgkostenvergelijker

De tarieven van een kleine miljoen zorgbehandelingen zijn voortaan via de vernieuwde Zorgkostenvergelijker te vergelijken. Dat stellen de Consumentenbond en Open State Foundation. Zij hebben de prijzen verzameld en stellen ze beschikbaar via een online toegankelijke kaart van Nederland. Zorgconsumenten kunnen op deze kaart zien waar een medische behandeling het goedkoopst is.

Met deze tool willen de organisaties deze belangrijke keuze-informatie toegankelijker maken. Zij wijzen er op dat – ondanks een belofte van voormalige VWS-minister Schippers uit 2016 – de behandeltarieven in de zorg nog altijd niet transparant zouden zijn. De bond en OSF hebben verder de online Zorgkostentool ontwikkeld. Met deze tool moeten gebruikers in staat zijn om meer duidelijkheid te krijgen in de verschillen tussen tarieven voor zorgbehandeling.

Volgens de twee organisaties is het mogelijk op een privacy-vriendelijke manier prijs en het ziekenhuis van een behandeling door te geven, aangevuld met de naam van de zorgverzekering. De rekening voor ziekenhuisbehandelingen is op te vragen via de online ‘Mijn’-omgeving van een zorgverzekeraar.

Medische behandelingen tot de grens van het eigen risico (385 euro of maximaal 885 euro) moeten zelf betaald worden. De overheid gaat ervan uit dat consumenten rekening houden met de prijs bij het kiezen van een verzekeraar, zorgverlener of behandeling. De tarieven van de behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars en zorginstellingen echter niet gedeeld, zo stellen de initiatiefnemers achter de Zorgkostenvergelijker. Hierdoor kunnen zorgconsumenten onmogelijk rekening houden met prijs.

Tarieven op kaart vergelijken

Nieuw in de Zorgkostenvergelijker is de mogelijkheid om tarieven te bekijken op de kaart. Zo kun je de behandeltarieven per verzekeraar en per ziekenhuis opzoeken. De Zorgkostenvergelijker maakt gebruik van de informatie die wordt verzameld van zorgverzekeraars VGZ, CZ en Menzis of van ziekenhuizen. Deze informatie wordt aangevuld met informatie die gebruikers zelf doorgeven via de Zorgkostentool.

Open State Foundation startte in 2014 een rechtszaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om inzicht te krijgen in alle ziekenhuistarieven. Toenmalig minister Schippers heeft de NZa in 2016 opdracht gegeven om een plan te maken om alle zorgtarieven stapsgewijs openbaar te maken. Volgens de stichting gaat minister Bruins nu echter akkoord met het publiceren van de tarieven op een afgesloten gedeelte van de websites van zorgverzekeraars. Hiermee wordt volgens OSF de belofte van vergelijkbaarheid van ziekenhuistarieven uit 2016 niet nagekomen.

Niet publiek toegankelijk

De stichting stelt dat op dit moment nog geen enkele verzekeraar alle tarieven openbaar maakt. Zilveren Kruis zou geen enkel tarief publiceren. Ook wanneer verzekeraars de tarieven publiceren via het afgeschermde klantgedeelte van de website, zijn zij nog steeds niet publiek toegankelijk. Deze situatie is onwenselijk en

De Consumentenbond en Open State Foundation noemen deze situatie onwenselijk. Zij roepen de zorgverzekeraars daarom op al hun tarieven actief als open data te publiceren. Totdat de tarieven werkelijk als open data beschikbaar komen, blijft Open State deze tarieven delen via de Zorgkostenvergelijker.

Vergelijking kwaliteit

Op het gebied van kwaliteit zijn er al langer websites die behandelingen en zorgaanbieders met elkaar vergelijken. Zo bestaat al sinds 2009 ZorgkaartNederland van de Patiëntenfederatie. Sinds vorig jaar biedt ziekenhuiskoepel NVZ een website waarop ziekenhuizen in kwaliteit met elkaar vergeleken kunnen worden.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
Volg jij ons al?