Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
13 september 2016
Artikel delen

KPN lanceert veilig alternatief Whatsapp

KPN lanceert in september een messaging-app specifiek voor de gezondheidszorg onder de naam Zorg Messenger. De app maakt onderdeel uit van KPN’s portfolio voor de zorgsector onder de naam Zorgcloud.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Met Zorg Messenger moeten medische professionals zoals dokters een alternatief krijgen voor Instant Messaging-diensten zoals WhatsApp. Veel medici gebruiken de IM-dienst voor het uitwisselen van patiëntgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens keurt dit af omdat de app, ook na het invoeren van end-to-end encryptie in april, nog niet veilig genoeg zou zijn voor het uitwisselen van privacygevoelige gegevens. Artsenkoepel KNMG raadt het gebruik van WhatsApp voor het uitwisselen van patiëntgegevens af.

KNMG heeft recent de KNMG-richtlijn ‘Omgaan met medische gegevens’ geactualiseerd. Hij is aangepast op de recente wetgeving en jurisprudentie, zoals de inwerkingtreding van de Wkkgz, de komst van de Jeugdwet en het gebruik van Whatsapp. De KNMG stelt in de richtlijn bij het gebruik van e-mail, social media en instant messaging-diensten dat het altijd de voorkeur heeft om vertrouwelijke medische gegevens versleuteld te versturen. Hiermee wordt voorkomen dat onbevoegden de gegevens ontvangen. Bij berichtendiensten zoals WhatsApp raadt de KNMG het artsen aan altijd eerst de veiligheid van de gebruikte dienst te onderzoeken.

Het uitwisselen van informatie binnen de zorgsector moet, vanwege de vertrouwelijkheid van informatie, aan strikte eisen voldoen. Traditionele chatapps lenen zich daarvoor niet. Zorg Messenger moet een veilig alternatief bieden, zo stelt KPN. De KPN-app kan vanaf diverse apparaten gebruikt worden, zoals pc’s, tablets en smartphones. Er kan ook e-mail mee worden verzonden. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid om te integreren met zorginformatiesystemen. De app heeft juiste accreditatie voor klinisch en diagnostisch gebruik.

De operator stelt ervoor te zorgen dat zorginstellingen veilig met elkaar kunnen communiceren dankzij de besloten infrastructuur van ZorgCloud. Op de KPN ZorgCloud zijn op dit moment zo’n 4.300 zorginstellingen aangesloten, net als zo’n 50.000 verschillende systemen en ruim 90 zorgapplicaties. KPN zegt vanuit de ZorgCloud per week ruim 850.000 malafide sessies van en naar het internet te stoppen, houdt per week zo’n 1.800 cyberaanvallen tegen en scant dagelijks meer dan 80.000.000 verzoeken op onder meer virussen, malware en trojans.

De operator claimt landelijke dekking met het cloudplatform. Vrijwel alle apothekers, 85 procent van de huisartsen en 65 procent van alle ziekenhuizen in Nederland heeft een verbinding met de ZorgCloud. Zorg Messenger moet niet alleen een alternatief vormen voor WhatsApp en andere publieke IM-diensten, maar ook voor het nog steeds veelvuldig rondfaxen van patiëntgegevens. ICT&health kondigde in de derde uitgave van 2016 (afgelopen juni) al de komst van Zorg Messenger aan.

Volgens Emerce gaat KPN met de zorg-app de concurrentie aan met startup Siilo van chirurg Joost Bruggeman.  Via een bevriende relatie Arvind Rao kwam Bruggeman in contact met oprichters van eBuddy, Jan-Joost Rueb en Onno Bakker. Vorig jaar ontwikkelden deze partijen  een app die werkt zoals als WhatsApp, maar de privacy beter garandeert.

In het artikel ‘Op weg naar een federatie rond veilig appen‘ die in ICT&health editie Nr. 3-2016 is gepubliceerd, geeft KPN aan open te staan voor de vorming van een Federatie met andere partijen die verder kijken dan de hype. En dat communicatie tussen verschillende platformen en koppelingen met de informatiesystemen, (HIS, ZIS, LIS, en andere systemen) mogelijk worden gemaakt.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen