KPN rolt CardioSecur hartfilm-dienst komende maanden uit

5 februari 2018
KPN-Cardio-2
eHealth
Nieuws

KPN heeft zijn vorig jaar november aangekondigde nieuwe mobiele ECG-dienst CardioSecur nu officieel geïntroduceerd. Ruim 1100 Nederlandse huisartsenpraktijken kunnen binnenkort gebruikmaken van de nieuwe dienst, waarbij het mogelijk wordt om met een smartphone of tablet bij de huisarts of de patiënt thuis een volwaardig hartfilmpje (ECG) te maken.

KPN maakte in november 2017 bekend dat het ging samenwerken met Vital10, leverancier van een platform voor e-health toepassingen. De combinatie van beveiligde zorgverbindingen van KPN en de expertise van Vital10 moet het mogelijk maken voor hartpatiënten om op afstand begeleiding te krijgen van een cardioloog voor beter en snellere hulp.

Besparing in (reis)tijd)

Nederland telt volgens KPN circa één miljoen hartpatiënten. Patiënten met hartfalen, hartritmestoornissen of cardiovasculaire problemen hoeven minder vaak naar het ziekenhuis of de huisarts als zij thuis zelf ECG-filmpjes kunnen maken. In gebieden waar patiënten ver verwijderd zijn van medische zorg betekent de nieuwe dienstverlening CardioSecur een besparing van (reis)tijd en geld. Ook voor mensen die slecht ter been zijn is deze nieuwe oplossing op het gebied van ehealth een verbetering. De provincie Zeeland is één van de gebieden waar patiënten vaak lang moeten reizen voor het bereiken van medische zorg. In het kader van de e-healthweek 2018 werden in de KPN-winkel in Goes als demonstratie de eerste ECG’s met smartphones en tablets gemaakt. Het maken van hartfilmpjes in een winkel was éénmalig, bedoeld als symbolische start. Hartfilmpjes maken ‘op afstand’ is al sinds 2006 mogelijk, maar met CardioSecur maakt de huisarts met behulp van een smartphone of tablet een volwaardig elektrocardiogram. Een cardioloog van Vital10 kijkt op afstand mee en helpt de huisarts bij het stellen van de juiste diagnose door een beoordeling van het hartfilmpje op afstand. Door daarnaast virtueel te overleggen met de cardioloog krijgt de huisarts extra mogelijkheden om de juiste diagnose te stellen. [caption id="attachment_19636" align="aligncenter" width="825"]Ruim 1100 Nederlandse huisartsenpraktijken kunnen binnenkort gebruikmaken van de nieuwe dienst, waarbij het mogelijk wordt om met een smartphone of tablet bij de huisarts of de patiënt thuis een volwaardig hartfilmpje (ECG) te maken. Ruim 1100 Nederlandse huisartsenpraktijken kunnen binnenkort gebruikmaken van de nieuwe dienst, waarbij het mogelijk wordt om met een smartphone of tablet bij de huisarts of de patiënt thuis een volwaardig hartfilmpje (ECG) te maken[/caption]

Uitrol komende maanden

CardioSecur is binnen enkele maanden in eerste instantie beschikbaar voor de 1100 Nederlandse huisartsenpraktijken die al klant zijn bij KPN Health. De dienst wordt daarna voor alle Nederlandse huisartsenpraktijken beschikbaar gesteld. Huisartsen die ermee gaan werken krijgen de smartphone en de bijbehorende kabeltjes in bruikleen. Op het moment dat een ECG wordt gemaakt, wordt deze vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars. KPN heeft daarvoor afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars. Het tarief voor een hartfilmpje gemaakt met een smartphone of tablet ligt volgens KPN lager dan dat van een ECG die gemaakt wordt in het ziekenhuis. De dienst wordt aangeboden door E-Zorg, leverancier van veilige zorgverbindingen en diagnostiek op afstand. Het bedrijf is een dochteronderneming van KPN Health. Vital10 maakte onlangs nog een samenwerking bekend met Siemens Healthineers, dat het e-healthplatform van Vital10 gaat gebruiken om preventieve zorg mogelijk te maken vanuit de thuissituatie van een patiënt. Zo moet de kwaliteit van de geleverde zorg verbeteren, terwijl tegelijk de zorgketen ontlast wordt en zorgkosten dalen. KPN is op zorggebied al langer bezig met begeleiding op afstand van hartpatiënten. Zo investeerde het in 2016 in het Duitse Personal MedSystems, ontwikkelaar van de nu samen met Vital10 toegepaste CardioSecur.