Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
25 januari 2017
Artikel delen

KPN Zorg Messenger-app gratis voor 8.000 eerstelijns zorgverleners

KPN is begonnen met het gratis beschikbaar stellen van de Zorg Messenger app aan ruim 8.000 eerstelijns zorgverleners al die gebruik maken van een E-Zorg verbinding. Het is de bedoeling dat de beveiligde messaging-app in de loop van het eerste kwartaal van 2017 gebruikt kan gaan worden, aldus de operator.

KPN kondigde de actie aan tijdens de Nederlandse e-healthweek, die nog loopt tot en met 27 januari. De operator  lanceerde in september 2016 zijn Zorg Messenger messaging-app voor de gezondheidszorg. De app maakt onderdeel uit van KPN’s portfolio voor de zorgsector onder de naam Zorgcloud. Met Zorg Messenger moeten medische professionals zoals dokters een alternatief krijgen voor Instant Messaging-diensten zoals WhatsApp.  Veel medici gebruiken deze IM-dienst (dochter van Facebook) voor het uitwisselen van patiëntgegevens.

Gebruik WhatsApp onveilig

De Autoriteit Persoonsgegevens keurt het gebruik van WhatsApp af omdat de app, ook na het invoeren van end-to-end encryptie in april 2016, nog niet veilig genoeg zou zijn voor het uitwisselen van privacygevoelige gegevens. Artsenkoepel KNMG raadt het gebruik van WhatsApp voor het uitwisselen van patiëntgegevens af. Minister Edith Schippers van VWS heeft de noodzaak tot betere bescherming van gegevens in de zorg recentelijk onderstreept met een oproep aan zorgverleners om snel over te stappen op een veilig en betrouwbaar alternatief.

E-Zorg, een volledige dochter van KPN, beheert het veilige en besloten E-Zorg-netwerk voor de zorg in Nederland, dat door de meerderheid van de huisartsen en apotheken in Nederland wordt gebruikt voor veilige communicatie. De Zorg messenger-app kan vanaf diverse apparaten gebruikt worden, zoals pc’s, tablets en smartphones. Er kan ook e-mail mee worden verzonden. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid om te integreren met zorginformatiesystemen. De app heeft juiste accreditatie voor klinisch en diagnostisch gebruik.

KPN en zorg

De zorg is een belangrijke sector voor KPN, dat ondersteuning biedt voor veilige samenwerking, het verhogen van efficiency en van autonomie voor zorgbehoevenden via ICT. Op het gebied van monitoren op afstand biedt KPN bijvoorbeeld een dienst waarmee patiënten thuis een ECG kunnen krijgen of zelf kunnen afnemen om die te delen met zorgprofessionals. Dit spaart reistijd en tijd die anders opgaat aan routinecontroles. Zo’n 2.200 huisartsen gebruiken deze dienst al, waarmee op jaarbasis zo’n 14.000 ECG’s gemaakt worden.

Met het gratis beschikbaar maken van Zorg Messenger zegt KPN te willen bijdragen aan het verbeteren van de privacy en security in de zorg. Zo kunnen zorgverleners met Zorg Messenger niet alleen onderling veilig communiceren, maar ook met patiënten. Voor patiënten is de Zorg Messenger altijd gratis. Zorgverleners, zoals medisch specialisten, die nu niet zijn aangesloten via E-zorg, kunnen zich aanmelden via de website van E-Zorg.

ZorgCloud

KPN stelt ervoor te zorgen dat zorginstellingen veilig met elkaar kunnen communiceren dankzij de besloten infrastructuur van ZorgCloud. Op de KPN ZorgCloud waren eind vorig jaar zo’n 4.300 zorginstellingen aangesloten, net als zo’n 50.000 verschillende systemen en ruim 90 zorgapplicaties.
KPN zegt vanuit de ZorgCloud per week ruim 850.000 malafide sessies van en naar het internet te stoppen, houdt per week zo’n 1.800 cyberaanvallen tegen en scant dagelijks meer dan 80.000.000 verzoeken op onder meer virussen, malware en trojans. De operator claimt landelijke dekking met het cloudplatform. Vrijwel alle apothekers, 85 procent van de huisartsen en 65 procent van alle ziekenhuizen in Nederland heeft een verbinding met de ZorgCloud.

KPN, e-healthweek, ICT&health Experience

Het initiatief van KPN is onderdeel van de e-healthweek 2017. KPN is als Innovatiepartner van ICT&health aanwezig tijdens het ICT&health Experience congres voor de zorg, aanstaande donderdag 26 januari in het Beatrix Theater te Utrecht. Zo verzorgt Andre van de Kasteele van KPN om half drie een seminar over de visie van KPN op zorg-op-afstand.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen