Krachten gebundeld bij opschalen innovaties (ouderen)zorg

6 mei 2024
Ouderenzorg
Nieuws

Om de opschaling van innovaties in de (ouderen)zorg meer kracht bij te zetten, hebben ‘Digivaardig in de zorg’ en ‘Anders Werken in de Zorg’ hun krachten gebundeld. Kennis en ervaringen worden met elkaar uitgewisseld op het gebied van digivaardigheid van (zorg)medewerkers. Aan de betrokken zorgorganisaties en -medewerkers wordt daarbij ondersteuning geboden. Kleinschalige innovaties worden getest en onderzocht. De succesvolle innovaties worden opgeschaald waarbij slim gebruik wordt gemaakt van elkaars expertise.

Programmamanager Digivaardig in de zorg Suzanne Verheijden: “De ontwikkelingen binnen de ouderenzorg gaan snel en dat is noodzakelijk, maar uitdagend voor medewerkers. Door slim krachten te bundelen en in te zetten op digivaardigheid van medewerkers, maken we innovatie mogelijk met meer werkplezier.”

Zelfredzamer door innovatie

Bij Anders Werken in de Zorg werken 140 innovatieve (ouderen)zorgorganisaties met elkaar samen vanuit 12 regio’s. Het doel daarbij is om met minder tijd en inspanning goede zorg te blijven bieden. Het streven is om ouderen zelfredzamer te maken. In sommige gevallen kan dat door de inzet en implementatie van innovatie en technologie.

Daarbij hoeft niet langer het wiel opnieuw te worden uitgevonden en kan een beroep worden gedaan op elkaars expertise. Door kleinschalig de innovaties en de nieuwe technologieën te testen en daarbij goed onderzoek te doen, lukt het om succesvolle innovaties op grote schaal in te zetten en daarbij slim gebruik te maken van elkaars ervaringen.

Meer werkplezier

Programmamanager Digivaardig in de zorg, Suzanne Verheijden stelt dat de ontwikkelingen binnen de ouderenzorg snel gaan maar ook noodzakelijk zijn. Volgens haar een uitdaging voor medewerkers, maar door de krachten slim te bundelen zorgt het naast innovatie ook voor meer werkplezier. Voorzitter van Stuurgroep Digivaardig, Lies van Gennip, zegt: “Dit partnership past helemaal in onze strategie om slim krachten te bundelen en expertise van andere organisaties te benutten om onze missie “Iedereen in de zorg digivaardig” te realiseren.”

Digitale vaardigheden

In het verleden heeft de coalitie Digivaardig in de zorg samen met Stichting FWG twee functiebeschrijvingen in de gehandicaptenzorg verrijkt met digitale vaardigheden. Concreet gaat het om de functies ‘Persoonlijk begeleider’ en ‘Begeleider’. Dat leidde tot een voorbeeldfunctiebeschrijving mét digivaardigheden beschikbaar. Met deze omschrijving in de hand kunnen werkgevers de benodigde digitale vaardigheden met medewerkers goed bespreekbaar maken.

En maart 2024 was de maand van digitale fitheid. Reden voor Digivaardig in de zorg om wederom de Digifit challenge te houden. Deelnemers krijgen in deze uitdaging opdrachten om nóg digitaal fitter te worden.