Search
Close this search box.
Search

Meer relevante zorguitkomsten door samenwerking kwaliteitsregisters

Zes grote Nederlandse kwaliteitsregistraties komen met een gezamenlijk actieplan om nog meer dan nu verschil te kunnen maken in de kwaliteit van zorg in Nederland. Het gezamenlijke actieplan van DICA, LROI, Nefrovisie, NICE, NHR en Perined is er op gericht om tot een beter inzicht te komen in relevante zorguitkomsten, minder administratieve lasten en lagere kosten. Uiteindelijk moet dit tot een hogere zorgkwaliteit voor de patiënt leiden.

In het actieplan ligt volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) de focus op meer eenduidigheid in de wijze waarop data geregistreerd en opgeslagen wordt. Het registratieproces moet met uniforme coderingen en definities gaan werken, zodat de kwaliteitsinformatie maar één keer geregistreerd hoeft te worden in de bron door zorgverleners. Daarna kan de data geautomatiseerd worden uitgewisseld en verwerkt tussen verschillende ICT-programma’s van de deelnemende registers.

Minder dataverwerkers

Met het oog op efficiëntie en kwaliteitsbevordering kan ook het aantal dataverwerkers verminderen, zeker wanneer er sprake is van overlappende registraties. Verder komt er één juridisch model waarin duidelijk wordt vastgelegd hoe de persoonsgegevens verwerkt mogen worden. Ook de financiering van kwaliteitsregistraties wordt eenduidiger, met behoud van inhoudelijke onafhankelijkheid van de registratie.

Wout Adema, Directeur zorg van ZN (Zorgverzekeraars Nederland) stelt blij dat er concrete verbeterpunten zijn benoemd en dat deze punten gezamenlijk worden aangepakt. Kwaliteitsregistraties spelen namelijk een belangrijke rol bij verbeteringen in de zorg. “Het actieplan leidt tot minder registratielast, lagere kosten, minder overlap tussen dataverwerkers en het maakt de ontsluiting van kwaliteitsinformatie makkelijker. Dat steunen we als zorgverzekeraars natuurlijk van harte.”

Remmende werking silo’s

Eric Hans Eddes, chirurg in het Deventer Ziekenhuis en algemeen directeur van DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing), schetste vorige week tijdens het GS1 congres in Noordwijk het probleem van datasilo’s in de zorg, die een remmende werking zouden hebben op de ontwikkeling van value based healthcare in Nederland. Volgens Eddes voeg je met uitkomst-gebaseerde zorg waarde toe aan de zorgketen.

Door eenduidige standaarden en bijbehorende barcodes te gebruiken, wordt het volgens Eddes mogelijk om volgende stappen te zetten, zoals het bundelen van het DICA met registers voor borstimplantaten en voor medicatie.

“Verder willen we werken met interactieve dashboards, deze zomer nog voor de helft van alle samenwerkende registers. Die dashboards helpen artsen en patiënten samen te beslissen over de beste behandeling. Betrouwbare, uitwisselbare gegevens en dus standaardisatie zijn een must om tot dit soort duurzame, betere zorg te komen”, onderstreepte Eddes.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?