KWF lanceert online lespakket voor bewustwording over huidkanker

3 april 2018
jongen-zwembad
Opleiding
Nieuws

KWF Kankerbestrijding en het online platform Klasse TV hebben het online lespakket ‘Slim met de Zon’ ontwikkeld voor kinderen in het basisonderwijs. Met dit lespakket moet de kennis over de zon en zonbescherming onder schooltijd vergroot worden, zodat kinderen niet meer verbranden.

Het vergroten van de kennis en bewustwording over gevaren van zon voor de huid is volgens de twee initiatiefnemers nodig: het afgelopen jaar is 30 procent van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar minstens 1 keer verbrand, zo blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht (2017), wat de kans op huidkanker vergroot.

Pakketten aangepast op leeftijden

De lessen zijn bedoeld om bij de kinderen op een vrolijke en verrassende manier bewustzijn te creëren over de noodzaak van zonbescherming. Er zijn drie pakketten gemaakt om de diverse leeftijden op hun eigen manier aan te spreken.
  •  In de onderbouw leren kleuters over warmte, schaduw en zonverbranding.
  • In de middenbouw leren leerlingen meer over huidtypen.
  •  In de bovenbouw worden leerlingen opgeleid tot zonverkenners, waarbij zij hun school ‘zonproof’ gaan maken en een weerbericht ontwikkelen.
Naast de lessen is er ook informatie voor ouders en educatiemateriaal voor leerkrachten. Het lespakket is verrijkt met gastlessen, gegeven door dermatologen. Kinderen leren daarin meer over de relatie tussen de huid, zonbescherming en huidkanker.

Sterke groei gevallen van huidkanker

Het aantal mensen met huidkanker neemt volgens KWF schrikbarend toe. In 2017 hebben meer dan 55.000 Nederlanders de diagnose huidkanker gekregen (cijfers IKNL). In de meeste gevallen is huidkanker het gevolg van teveel blootstelling aan uv-straling. De tijdstippen dat kinderen op school buiten spelen, zijn de momenten waarop de zonkracht het hoogst is, met alle bijbehorende risico’s. Juist bij kinderen kunnen beschadigingen door uv-straling van zonlicht grote gevolgen hebben. Zware zonverbranding in de jeugd verdubbelt de kans op het krijgen van melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk, juist voor kinderen. Dit maakt het belangrijk dat ook op school aandacht is voor zonbescherming.