Search
Close this search box.
Search

LabPON ontvangt 100% Digital Award van Philips

Philips heeft het Laboratorium Pathologie Oost-Nederland (LabPON) onderscheiden met de 100% Digital Award. Het pathologielaboratorium in Hengelo ontvangt de onderscheiding omdat het kan aantonen dat het volledig digitaal is gaan werken.

Philips Digital & Computational Pathology reikt de award uit aan elk pathologielaboratorium dat is overgestapt op een 100% digitale werkwijze. De aanpak is 100% digitaal als het laboratorium aan drie criteria voldoet: alle glazen coupes (FFPE-slides) worden digitaal gescand, digitale diagnose is de standaardwerkwijze van het lab en de meerderheid van de pathologen werkt digitaal. 

LabPON is het derde laboratorium ter wereld dat de mijlpaal van 100% digitaal heeft bereikt. De eerste ontvangers van de onderscheiding waren het universiteitsziekenhuis van Granada (Spanje) en het Sint-Jan-Ziekenhuis in Brugge (België).

In Nederland zijn 28 van de 40 pathologielaboratoria inmiddels het pad van de digitalisering ingeslagen. 24 daarvan doen dit in samenwerking met Philips. LabPON was in 2015 het eerste laboratorium dat met Philips een digitale samenwerking aanging.

Digitale pathologie op roadmap VWS

Uit onderzoek van LabPON is gebleken dat na een volledige overstap van de traditionele werkwijze met microscoop naar digitale diagnostiek het laboratorium veel tijd en kosten kan besparen, vooral in logistiek en diagnostiek (promotieonderzoek van prof. dr. Alexi Baidoshvili, LabPON).

Daarnaast is de samenwerking tussen specialisten en het werken in multidisciplinaire teams (waaronder patiëntbesprekingen) verbeterd. Bovendien kan LabPON eenvoudiger zijn diensten op andere locaties aanbieden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport overweegt de digitalisering van pathologielaboratoria te steunen. Digitale pathologie is een van de 20 speerpunten in de ‘Roadmap’ van het ministerie op weg naar digitale gegevensuitwisseling in de zorg.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?