Search
Close this search box.
Search

Primeur Langeland met koppeling Zorgplatform en BeterDichtbij

BeterDichtbij werkt voortaan samen met Zorgplatform, een open uitwisselingssysteem van ChipSoft. De koppeling betekent dat artsen van zorgorganisaties die ook op het platform zijn aangesloten binnen hun EPD berichten uit de app kunnen ontsluiten. Het LangeLand Ziekenhuis (onderdeel van de Zuid-Hollandse Reinier Haga Groep) is het eerste ziekenhuis dat hiermee start.

Door de beschikbaarheid van gegevens uit communicatie-app BeterDichtbij in het EPD van het LangeLand Ziekenhuis, kunnen artsen snel terugzien wat er al met de patiënt is besproken. Patiënten zijn er op hun beurt van verzekerd dat de arts binnen het EPD altijd beschikt over alle communicatie, zo stellen BeterDichtbij en ChipSoft.

Alle relevante informatie beschikbaar

Marcel Slingerland, Manager ICT van het LangeLand Ziekenhuis, stelt dat het voor het leveren van veilige zorg belangrijk is dat zorgverleners over alle relevante informatie beschikken, gedocumenteerd in het EPD. “Hier hoort ook de communicatie via moderne media zoals de BeterDichtbij app bij. Zorgplatform maakt dit mogelijk.”

Volgens Godfried Bogaerts, directeur van BeterDichtbij, is de app op steeds meer plekken in Nederland een vast onderdeel van de zorg. In een relatief korte tijd hebben BeterDichtbij en ChipSoft de werkzaamheden voor de koppeling kunnen afronden. 22 ziekenhuizen in Nederland maken inmiddels gebruik van de communicatie-app. Begin december liet het Wilhelmina Ziekenhuis Assen weten dat het na een pilot besloten had om de app ziekenhuisbreed uit te rollen.

Via Zorgplatform kunnen patiëntgegevens vanuit EPD’s, PGO’s en digitale diensten gestructureerd worden uitgewisseld. Alle zorgorganisaties die zijn aangesloten op Zorgplatform, kunnen van deze integratie gebruikmaken. Hierdoor beschikken zorgverleners binnen hun eigen EPD snel over de aanvullende patiëntgegevens die door de aangesloten digitale diensten, zoals BeterDichtbij, beschikbaar worden gesteld met toestemming van de patiënt.

Koppeling eerste stap

ChipSoft en BeterDichtbij zien de huidige aansluiting op het Zorgplatform als eerste stap. Er komen meer functionaliteiten, zoals BeterDichtbij-taken voor de zorgverlener op de werklijst van de poli. De feedback van de eerste zorgverleners die gebruik maken van deze nieuwe koppeling is daarbij essentieel, stellen beide partijen. Ook als het gaat om het aansluiten van meer zorgorganisaties, zien beide partijen kansen.

Zorgplatform van EPD-leverancier ChipSoft is een open uitwisselingssysteem, gebaseerd op landelijke en internationale standaarden. Via het platform moeten patiëntgegevens vanuit het elektronisch patiëntendossier (EPD) eenvoudig, veilig en gestructureerd worden uitgewisseld tussen zorginstellingen. Het platform wordt in Zuid-Holland al sinds 2018 door de ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep gebruikt voor uitwisseling van gegevens tussen EPD en thuismonitoringtoepassingen.

Samenwerking via Zorgplatform

In oktober werd bekend dat tien zorginstellingen in de regio Zuid-Holland en Zeeland via Zorgplatform intensiever met elkaar gaan samenwerken en gegevens gaan uitwisselen. De samenwerking sluit volgens de initiatiefnemers aan bij de ambitie van de overheid, die met stimuleringsprogramma’s en wetgeving inzet op betere samenwerking en elektronische gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen en patiënten.

Behalve beelden wisselen de ziekenhuizen voortaan gegevens op basis van de basisgegevensset zorg (BgZ) met elkaar uit – als de patiënt hiervoor toestemming geeft en als er een behandeling plaats vindt. Het gaat om informatie over zaken zoals medicijngebruik, allergieën, zwangerschap of huidaandoeningen. Nu worden dergelijke gegevens vaak nog per fax, cd of dvd uitgewisseld of komen zij niet, onvolledig of te laat aan. Vorig jaar en dit jaar werd regelmatig vanuit de zorgsector gewezen op de negatieve gevolgen hiervan voor patiënten en zorgprofessionals.

Eerdere overeenkomsten BeterDichtBij

BeterDichtbij sluit vaker overeenkomsten met andere apps of platforms. Zo werd in september de samenwerking bekend met de Patiëntenfederatie om geverifieerde beoordelingen van patiënten op ZorgkaartNederland te krijgen. Eerder dit jaar waren er overeenkomsten met medicatietrouw-platform MedApp en huisartssysteem Medicom.

Ook is er bij het St Anna ziekenhuis (Geldrop) een technische integratie met het Nexus-EPD gerealiseerd. Verder heeft BeterDichtbij zich gecommitteerd aan open uitwisseling van standaarden binnen het Manifest Samen Vooruit.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?