Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Laurentius, huisartsen Midden-Limburg gaan voor JZOJP

Een zestal zorgorganisaties in Midden-Limburg heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend om zorg dichter bij huis te bieden. Het gaat om het Laurentius Ziekenhuis, Medisch Specialistisch Bedrijf Laurentius, huisartsencoöperatie HaCo MiLo, Meditta (huisartsenondersteuning) en zorgverzekeraar CZ.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Onder de noemer ‘de juiste zorg op de juiste plek’ gaan de organisaties de komende jaren intensief samenwerken om de zorg efficiënter te maken en dichter bij de patiënt te organiseren. De bedoeling is daarbij volgens het Laurentius om de goede kwaliteit van zorg te behouden.

Concreet betekent dit dat er samen met de specialist uit het ziekenhuis en de huisarts kritisch gekeken gaat worden naar de mogelijkheid om de zorg dichter bij huis te aan te bieden door de huisarts of praktijkondersteuner. 

Pilot rondom hartfalen

Gestart wordt met een pilot rondom patiënten met hartfalen, een chronische aandoening waarbij het hart niet voldoende bloed rondpompt. Een goede inschatting van de zorg die iemand nodig heeft, is hierbij van groot belang. Deze inschatting wordt gemaakt door één van de cardiologen van het Laurentius.

Indien nodig verwijzen huisartsen hun patiënt naar het Meditta Medisch Centrum in Echt. Daar wordt een echo gemaakt waarna de cardioloog vervolgens beoordeelt waar de patiënt het beste geholpen kan worden. Dat kan in de eigen huisartsenpraktijk of in het ziekenhuis. De komende periode zal voor meer patiëntengroepen bekeken worden wat de mogelijkheden zijn voor verplaatsing van de zorg naar de eerste- en anderhalvelijn.

VieCuri vanaf 2020 regievoerder Noord- en Midden-Limburg

Vorig maand werd bekend dat VieCuri vanaf 2020 regievoerder wordt in Noord- en Midden-Limburg voor integrale (eerste en tweede lijn), digitale diagnostiek. Het ziekenhuis met locaties in Venray en Venlo sloot hiertoe voor de komende twee jaar een contract met zorgverzekeraar VGZ.

VieCuri gaat in de GHOR-regio Noord- en Midden-Limburg (15 gemeenten, van Mook en Middelaar in het noorden, Weert in het westen, Roermond in het oosten t/m Echt-Susteren in het zuiden) de regie voeren voor enkele diagnostieksoorten.

Met ingang van 1 januari 2020 start de nieuwe opdracht voor VieCuri, voor een periode van twee jaar. Samen met de huisartsencoöperaties Cohesie en Meditta en met Laurentius Ziekenhuis Roermond, werkt VieCuri toe naar een aantal zaken die VGZ heeft opgesteld. Hiertoe behoren onder andere één goed en fijnmazig prik- en distributienetwerk voor de hele regio, dichtbij voor alle patiënten en het voorkomen van onnodige of dubbele diagnostiek.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen