Lee Bouwman benoemd tot hoogleraar clinical engineering

Lee Bouwman, vaatchirurg bij Zuyderland Medisch Centrum, is in juni 2022 benoemd als hoogleraar Biomedical Engineering bij de Faculteit of Science and Engineering (FSE) van de Universiteit Maastricht (UM). Het gaat om een gezamenlijke leerstoel die bijdraagt aan de versterking van de positie van Zuyderland als STZ-ziekenhuis én een waardevolle toevoeging is voor het onderzoek en onderwijs in Maastricht.

“Het concretiseren en toepassen van technologische ontwikkelingen in de klinische praktijk is één van de grootste uitdagingen binnen de gezondheidszorg”, vertelt de kersverse hoogleraar clinical engineering. “Door samen te werken en gebruik te maken elkaars expertise kunnen we op veel vlakken de patiëntenzorg verder ontwikkelen en verbeteren.” In de praktijk is het nog steeds lastig om zorginnovaties – in de breedste zin van het woord – te implementeren in de praktijk en de nieuwe leerstoel kan daar absoluut bij helpen.

Portfolio uitgebreid met clinical engineering

Biomedische engineering richt zich op medische technologie én patiënt. De relatief recent opgerichte Faculteit Science and Engineering heeft haar portfolio de afgelopen jaren in hoog tempo uitgebreid van natuurwetenschappen naar diverse ingenieursdisciplines. De nieuwe leerstoel clinical  engineering van Bouwman past hier uitstekend bij.

Wideke Nijdam, lid Raad van Bestuur van Zuyderland: “We zijn trots deze leerstoel samen met de Faculteit Science en Engineering vorm te kunnen geven. We kijken met vertrouwen uit naar de inzichten die deze leerstoel op gaat leveren voor de klinische praktijk binnen en buiten Zuyderland.”

Medische technologie optimaliseren voor patiënt

Biomedische engineering (BME) is het vakgebied waarbij engineeringprincipes en ontwerpconcepten worden toegepast voor gezondheidszorgdoeleinden. Dit kan betrekking hebben op diagnostiek maar ook ingezet worden voor therapeutisch gebruik. Als een subgebied binnen BME richt Clinical Engineering zich op het gebruik van medische technologie om de patiëntenzorg te optimaliseren. Clinical engineers zijn bruggenbouwers die onder meer productontwikkelaars en eindgebruikers effectief bij elkaar proberen te brengen. Lee Bouwmans wil dan ook graag de samenwerking versterken tussen verschillende wetenschappelijke disciplines, die traditioneel op afzonderlijke gebieden zouden opereren.

Professor Thomas Cleij is dan ook verheugd over deze benoeming: “De samenwerking tussen deskundigen uit theorie en praktijk komt via deze nieuwe leerstoel optimaal tot zijn recht. Als universiteit zijn we blij dat we op deze manier meegroeien met nationale en internationale ontwikkelingen in dit vakgebied.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Volg jij ons al?