Search
Close this search box.
Search

Leefstijl programma en webapp tegen hart- en vaatziekten

Nederland telt ongeveer anderhalf miljoen mensen met een hart- of vaatziekte. Ziekten die in de top van de lijst met doodsoorzaken staan. Vier Zuidoost-Brabantse huisartsenpraktijken hebben met de TU/e, onder de noemer van het Nederlandse Hart Netwerk, een online leefstijl programma ontwikkeld voor mensen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. De webapp die bij het leefstijl programma hoort wordt op 27 oktober tijdens een online evenement officieel gelanceerd.

Deelname aan het leefstijl programma en het gebruik van de webapp is gratis. Elke deelnemer kan binnen het programma zijn eigen targets bepalen, gebaseerd op zijn of haar mogelijkheden. De data die via de webapp verzameld wordt, gaat ingezet worden om het leefstijl programma verder door te ontwikkelen.

Drijvende kracht achter het programma is het Nederlandse Hart Netwerk. Daarin werken huisartsen, ambulancediensten en de vier ziekenhuizen samen aan de verbetering van de hartzorg in de regio Zuidoost-Brabant. “Doordat wetenschappers van de TU/e nu aansluiten bij dit project, ontstaat er een enorme potentie. Die wetenschappers onderzoeken hoe we mensen kunnen helpen bij het verbeteren van hun leefstijl”, aldus hoogleraar en cardioloog prof. dr. Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis.

Gezondere leefstijl

Ongezonde voeding en weinig bewegen zijn twee belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Uit onderzoek is gebleken dat je door gezond te leven een groot deel van deze hart- en vaatziekten kunt voorkomen. En dat is precies waar het online leefstijl programma en webapp aan kunnen bijdragen.

“Kan je 100 meter lopen op een dag, dan daagt het programma je uit om elke keer letterlijk een stapje verder te gaan. Door middel van motiverende berichten en leefstijl uitdagingen activeren we mensen om aan de slag te gaan en vooral: aan de slag te blijven”, vertelt universitair hoofddocent TU/e en cardioloog dr. Hareld Kemps van het Maxima MC.

Om het project te laten slagen is de input van deelnemers aan het leefstijl programma van groot belang. “Met deze informatie zullen we blijven ontwikkelen om zo tot een steeds beter op de patiënt toegepast programma voor leefstijl verandering te komen”, aldus Kemps.

Details over het leefstijl programma en de webapp zullen op dinsdag 27 oktober tijdens het online event ‘SAMEN GEZOND | binnen de hartzorg’ onthuld worden. Na afloop van dit evenement krijgen deelnemers de toegang tot het programma.

Onderzoek van het Amsterdam UMC toonde begin 2019 al aan dat online coaching een bijdrage levert aan het beperken van risico’s op hart- en vaatziekten.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?