Léon Kempeneers, Philips Benelux: ‘Zorg vaart op ijsberg af’

20 oktober 2023
Leon Kempeneerd Philips
Innovatie
Nieuws

Philips Benelux Managing Director Léon Kempeneers kwam al vroeg in aanraking met de uitdaging om te innoveren en digitaliseren in de zorg. “De zorg is niet uniek in niet willen veranderen, maar de noodzaak in de zorg wordt steeds groter”, stelt Kempeneers in gesprek met ICT&health. “Er is straks niet meer genoeg personeel, je moet daar nu al op inspelen door het huidige zorgpersoneel met technologie te ondersteunen.”

“Op veel gebieden is de Nederlandse zorg vooruitstrevend”, benadrukt Kempeneers. “Zo heeft België met een stuk minder inwoners ongeveer 100 ziekenhuizen, tegen zo’n 69 ziekenhuisorganisaties in Nederland. Aan de andere kant heeft België al langer één standaard uitwisselplatform voor medische informatie tussen eerste en tweede lijn. En eerlijk gezegd, als ik alle strategieën van Nederlandse ziekenhuizen naast elkaar leg, is 90 procent hetzelfde. Nederland is daar te klein voor. Men kan veel meer bereiken met specialisatie. Maar ook patiënten gaan liever naar die aardige arts dichtbij dan een betere arts 16 kilometer verderop.”

Kempeneers: ijsberg in zicht

En, benadrukt Kempeneers, opschaling is lastig als iedereen het zelf en hetzelfde blijft doen. “Ik heb zelf een opleiding change management gedaan in mijn tijd als management consultant. Dat maakte me duidelijk dat mensen en organisaties pas veranderen als het echt noodzakelijk is. Blijkbaar is de noodzaak in de zorg nog niet groot genoeg of voelt men die nog niet.” Met als gevolg dat de zorg nu spreekwoordelijk op een ijsberg afvaart.

Kempeneers is er naar eigen zeggen heilig van overtuigd dat technologie als middel een belangrijke rol kan spelen in het bereiken van dit doel. Hij wijst daarvoor ook naar rapporten zoals dat van Gupta, in 2022 in opdracht van brancheorganisatie FME (organisatie voor de technologische industrie in Nederland) uitgebracht.

Zorgprofessionals vrijspelen met technologie

Het rapport stelt onder meer dat alleen al de inzet van beschikbare zorgtechnologie en digitale toepassingen 110.000 zorgprofessionals vrijspeelt om in te zetten voor patiëntenzorg. Bijvoorbeeld door via automatisering van taken en interoperabel maken van systemen administratieve lasten te beperken. Maar ook via innovaties zoals de epatch die een holteranalyse kan verbeteren en vereenvoudigt, onder meer in gebruik bij het Martini Ziekenhuis.

Kempeneers: “Met de bestaande technologie kun je een groot deel van het verwachte tekort van 135.000 zorgprofessionals over een jaar of tien nu al aanpakken. Dat blijkt ook uit ons meest recente Future Health Index-onderzoek. Toch wordt de inzet van technologie nog niet genoeg omarmd om dit te realiseren. Ik zie nog steeds overal vacatures staan die niet vervuld zullen worden.”

Lees het hele interview met Léon Kempeneers in ICT&health 5, die op 26 oktober verschijnt. Deze uitgave omvat ook de Future Health Index 2023 als speciale bijlage.