Lesmateriaal voor acceptatie technologie door ouderen

Fontys Paramedische Hogeschool heeft na een vierjarig onderzoek lesmateriaal ontwikkeld waarin acceptatie van technologie door ouderen centraal staat. Het lesmateriaal is te gebruiken voor MBO en HBO zorg-, welzijn- en techniekopleidingen. Met het onderzoekt achterhaalde Fontys de belemmerende en bevorderende factoren bij ouderen, wat betreft het gebruiken van technologie.

Technologie speelt een steeds grotere rol in de huidige gezondheidsindustrie. Sensoren, wearables, apps en QR-codes hebben hierin allemaal een aandeel. Er is echter nog een andere trend gaande in Nederland: de vergrijzing. Er zijn steeds meer ouderen, die niet altijd dezelfde affiniteit met technologie hebben als de jongere generatie. Voor hen kan het echter een grote rol spelen in langer thuis en zelfstandig blijven wonen.

Langer thuis, wat haal je in huis?

Het onderzoek ‘Langer thuis, wat haal je in huis?’ van Fontys Paramedische Hogeschool focust zich op deze problematiek. Met het onderzoek, wat van 2012 tot en met 2016 liep, richtten Fontys en 14 partners zich op ouderen van 70 jaar en ouder. Het doel van het onderzoek was achterhalen welke bevorderende en belemmerende factoren er bij ouderen zijn wat betreft het gebruiken van technologie om langer thuis te wonen.

Lesmateriaal voor zorgverleners

Het onderzoek resulteerde in informatie voor zorgverleners; hoe kunnen zij de cliënt helpen technologie te gebruiken? Fontys zet dit in als lesmateriaal, bestaande uit een docentenhandleiding, een model en film- en leskaarten. Daarnaast ontstond uit het onderzoek een Gespreksleidraad, voor het voeren van een gesprek over de mogelijkheden van technologie. Het lesmateriaal kan bij zorg-, welzijn- en techniekopleidingen op zowel MBO als HBO niveau ingezet worden.

Films als lesmateriaal

Met de vier persona’s — variërend van geïnteresseerd in technologie tot niet geïnteresseerd in technologie — sluit de studie geen enkele Nederlandse oudere uit. Dit maakt het voor zorgverleners makkelijker om cliënten aan het onderzoek te relateren. Eén van deze persona’s, Karel, is uitgewerkt in een serie van twaalf korte films. In deze filmpjes wordt een praktijksituatie nagespeeld, waarin verschillende betrokken personen aan bod komen. Zo worden familiebanden aangestipt, maar wordt er ook uitgebeeld wat de rol van de zorgverlener is. Iedere film komt met een leskaart met concrete vragen, verdiepende thema’s en lessuggesties.

###Langer-Thuis###

Het nieuwe lesmateriaal moet (toekomstige) zorgverleners meer inzicht en kennis geven in de acceptatie van technologie door ouderen. Ook het implementeren en langdurig gebruik van technologie moet hierdoor soepeler gaan.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?