Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Levensverwachting vrouwen overteft komende decennia de 90

Er is een kans van 50% dat de levensverwachting van vrouwen in 2030 de 90 jaar zal overtreffen. Dit concluderen onderzoekers in een nieuw rapport in The Lancet. Zij onderzochten 35 ontwikkelde landen, waarbij zij 21 voorspellingsmethodes gebruikten. Zuid-Koreaanse vrouwen krijgen in 2030 de hoogste levensverwachting toegeschreven met 90.8 jaar.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, is uitgevoerd door een internationaal team van wetenschappers. UK Medical Research Council en US Environmental Protection Agency zorgden voor de financiering. De onderzoekers gebruikten 21 voorspellingsmodellen voor 35 landen, om zo de onderbouwing zo sterk mogelijk te maken. Zij geven hierbij de kanttekening dat natuurrampen, klimaatverandering en uitbraken van ziekten zich niet laten voorspellen. Het effect hiervan is dan ook niet opgenomen in de rapportage.

Zuid-Koreaanse vrouwen leven het langst

Vrouwen die in 2030 in Zuid-Korea geboren zullen worden, krijgen de langste levensverwachting met 90.8 jaar. In 2010 was deze levensverwachting nog 84.2 jaar. De grote stijging is te danken aan een verbeterde economie en beter onderwijs, aldus de onderzoekers. Sterfgevallen als resultaat van besmettelijke ziekten en chronische ziekten op latere leeftijd zijn drastisch afgenomen. Daarnaast is het voedingspatroon van Zuid-Koreanen verbeterd, zo meldt het rapport. Bovendien is in Zuid-Korea overgewicht geen groot probleem, anders dan in veel Westerse landen.

Frankrijk en Japen nemen respectievelijk de tweede en derde plek in bij de vrouwen. Bij de mannen zijn dit Australië en Zwitserland.  Vrouwen geboren in Nederland in 2030 krijgen met 86 jaar slechts de 20ste plek toebedeeld, waar mannen het relatief beter doen met een 5e plek en een levensverwachting van 84 jaar.

Opvallende uitzondering

De Verenigde Staten vormen een opvallende uitzondering op de trend. De levensverwachting stijgt daar langzamer dan bij soortgelijke landen. De combinatie van obesitas, moorden, sterfte bij de geboorte van zowel moeder als kind én een gebrek aan gelijke toegang tot gezondheidszorg vormen hiervoor de belangrijkste oorzaken.

Opvallend genoeg is de VS ook het enige land in het lijstje zonder universele dekking van de gezondheidskosten. Hierdoor zijn er veel onvervulde gezondheidsbehoeften, veelal te wijten aan hoge kosten.  De levensverwachting voor baby’s geboren in 2030 in de VS is 83.3 voor vrouwen en 79.5 voor mannen. 

Het gevolg van de wereldwijde verhoogde levensverwachting is de nood voor een scherpere focus op ouderenzorg. Voor hen moeten de nodige technologische innovaties op de markt komen. Een sterke sociale samenleving opbouwen is bovendien ook aan de orde, om zo te voorkomen dat deze ouderen in een sociaal isolement terecht komen.

Zie hier waar Nederland staat

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen