Search
Close this search box.
Search

Live hack ziekenhuisoperatie tijdens One Conference

De Internationale cyberconferentie One Conference 2019 in Den Haag wordt op 3 oktober afgesloten met een live hack van een ziekenhuisoperatie op het podium. Dat schrijft het ministerie van Justitie en Veiligheid in een nieuwsbericht. Met de hack moet aangetoond worden hoe de toenemende digitale dreiging in Europa en wereldwijd daadwerkelijke gevaren kan opleveren voor de medische zorg.

De One cyberconferentie met als motto ‘Keeping our Future Secure, Be Innovative, Stay Alert!’ vindt plaats op dinsdag 1, woensdag 2 en donderdag 3 oktober in het World Forum Den Haag. Het event wordt geopend door minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus en afgesloten door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Het is volgens J&V één van de grootste internationale cybersecurity conferenties.

Live-hack ziekenhuisoperatie

Dit jaar zal de conferentie op donderdag op spectaculaire wijze afgesloten worden door een live-hack van een echte ziekenhuisoperatie op het podium, aldus J&V. Onder de titel ‘Digital Disease: where bits and bites meet fles hand blood’ laten de Amerikaanse wetenschappers Christian Dameff, Jeff Tully, Sage Wexner en Joshua Corman – naar eigen zeggen voor het eerst in Europa – zien hoe digitale dreiging ons dagelijks leven en cruciale voorzieningen als medische zorg daadwerkelijk kan verstoren. De hack is opgezet in samenwerking met het Haaglanden Medisch Centrum en vindt plaats in aanwezigheid van staatssecretaris Keijzer.

De derde dag wordt mogelijk gemaakt door (een partnerschap met) de gemeente Den Haag. Tijdens verschillende sessies zullen circa honderd binnen- en buitenlandse experts vanuit bedrijfsleven, overheid, wetenschap en de cyberveiligheid ingaan op actuele en verschillende onderwerpen zoals de economische kansen die digitalisering biedt en op de dreigingen die er zijn op het terrein van cybersecurity.

Gedurende de drie dagen spreken experts als Edwin van Andel (CEO hacker company Zerocopter), Rene Bonvanie (Palo Alto Networks), Chuck Robbins (CEO Cisco), Elsine van Os (Klinisch Psycholoog), Patricia Zorko (NCTV), Dick Schoof (AIVD), Lodewijk van Zwieten (Openbaar Ministerie).

Zorg vertrouwt op cybercapaciteit

De afgelopen jaren bleek uit diverse onderzoeken dat de IT-systemen en infrastructuur van (Nederlandse) zorginstellingen kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. De zorgsector zou aantrekkelijk zijn voor cybercriminelen omdat medische gegevens veel geld kunnen opbrengen.

De afgelopen maanden zou de zorgsector bijvoorbeeld een van de belangrijkste doelwitten zijn geweest van massale cyberaanvallen met de zogeheten Emotet-malware, aldus onderzoek van Proofpoint. Doel van de aanvallen is het verkrijgen van persoonlijke gegevens die doorverkocht kunnen worden. Al wordt Nederland er niet expliciet genoemd, er zijn volgens Proofpoint ook Nederlandse zorginstellingen aangevallen.

Nederlandse zorginstellingen hebben er desondanks vertrouwen in dat zij adequaat kunnen reageren op een cyberaanval, zo bleek afgelopen mei uit onderzoek van Infoblox. Na de ransomware-aanval WannaCry in 2017 die bedrijven wereldwijd plat legde (waaronder 15 ziekenhuizen in Nederland en een flink deel van het Britse gezondheidszorgsysteem NHS), hebben zorginstanties investeringen in cybersecurity en IT verhoogd. Ook heeft 41 procent van de zorginstellingen in de Benelux een plan opgesteld voor de betaling van losgeld bij een ransomware-aanval.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
dispenser
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?