Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Live hack ziekenhuisoperatie tijdens One Conference

De Internationale cyberconferentie One Conference 2019 in Den Haag wordt op 3 oktober afgesloten met een live hack van een ziekenhuisoperatie op het podium. Dat schrijft het ministerie van Justitie en Veiligheid in een nieuwsbericht. Met de hack moet aangetoond worden hoe de toenemende digitale dreiging in Europa en wereldwijd daadwerkelijke gevaren kan opleveren voor de medische zorg.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De One cyberconferentie met als motto ‘Keeping our Future Secure, Be Innovative, Stay Alert!’ vindt plaats op dinsdag 1, woensdag 2 en donderdag 3 oktober in het World Forum Den Haag. Het event wordt geopend door minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus en afgesloten door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Het is volgens J&V één van de grootste internationale cybersecurity conferenties.

Live-hack ziekenhuisoperatie

Dit jaar zal de conferentie op donderdag op spectaculaire wijze afgesloten worden door een live-hack van een echte ziekenhuisoperatie op het podium, aldus J&V. Onder de titel ‘Digital Disease: where bits and bites meet fles hand blood’ laten de Amerikaanse wetenschappers Christian Dameff, Jeff Tully, Sage Wexner en Joshua Corman – naar eigen zeggen voor het eerst in Europa – zien hoe digitale dreiging ons dagelijks leven en cruciale voorzieningen als medische zorg daadwerkelijk kan verstoren. De hack is opgezet in samenwerking met het Haaglanden Medisch Centrum en vindt plaats in aanwezigheid van staatssecretaris Keijzer.

De derde dag wordt mogelijk gemaakt door (een partnerschap met) de gemeente Den Haag. Tijdens verschillende sessies zullen circa honderd binnen- en buitenlandse experts vanuit bedrijfsleven, overheid, wetenschap en de cyberveiligheid ingaan op actuele en verschillende onderwerpen zoals de economische kansen die digitalisering biedt en op de dreigingen die er zijn op het terrein van cybersecurity.

Gedurende de drie dagen spreken experts als Edwin van Andel (CEO hacker company Zerocopter), Rene Bonvanie (Palo Alto Networks), Chuck Robbins (CEO Cisco), Elsine van Os (Klinisch Psycholoog), Patricia Zorko (NCTV), Dick Schoof (AIVD), Lodewijk van Zwieten (Openbaar Ministerie).

Zorg vertrouwt op cybercapaciteit

De afgelopen jaren bleek uit diverse onderzoeken dat de IT-systemen en infrastructuur van (Nederlandse) zorginstellingen kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. De zorgsector zou aantrekkelijk zijn voor cybercriminelen omdat medische gegevens veel geld kunnen opbrengen.

De afgelopen maanden zou de zorgsector bijvoorbeeld een van de belangrijkste doelwitten zijn geweest van massale cyberaanvallen met de zogeheten Emotet-malware, aldus onderzoek van Proofpoint. Doel van de aanvallen is het verkrijgen van persoonlijke gegevens die doorverkocht kunnen worden. Al wordt Nederland er niet expliciet genoemd, er zijn volgens Proofpoint ook Nederlandse zorginstellingen aangevallen.

Nederlandse zorginstellingen hebben er desondanks vertrouwen in dat zij adequaat kunnen reageren op een cyberaanval, zo bleek afgelopen mei uit onderzoek van Infoblox. Na de ransomware-aanval WannaCry in 2017 die bedrijven wereldwijd plat legde (waaronder 15 ziekenhuizen in Nederland en een flink deel van het Britse gezondheidszorgsysteem NHS), hebben zorginstanties investeringen in cybersecurity en IT verhoogd. Ook heeft 41 procent van de zorginstellingen in de Benelux een plan opgesteld voor de betaling van losgeld bij een ransomware-aanval.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen