Search
Close this search box.
Search

Livegang MedMij bij zelfstandige kliniek Dermazuid

De zelfstandige kliniek DermaZuid (Maastricht) is één van de eerste zorginstellingen in Nederland die de gegevensdiensten Basisgegevensset Zorg en PDF/A met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kan uitwisselen volgens het MedMij Afsprakenstelsel. Het gaat vooralsnog om een beperkte groep patiënten in een gecontroleerde livegang (GLG). Dermazuid behandelt huidaandoeningen.

Binnen een gecontroleerde livegang worden échte gezondheidsgegevens tussen zorgverleners en de PGO van een geselecteerde groep patiënten uitgewisseld op de veilige en betrouwbare MedMij-manier. MedMij werkt hierbij samen met PROVES: een programma dat de werking van MedMij in de praktijk toetst. De GLG met Dermazuid begon op 27 mei.

Samenwerking in livegang

In totaal doen 15 patiënten mee met de GLG. DermaZuid werkt samen met DVZA Drimpy en de PGO’s van Drimpy en Digeketen. Een DVZA (dienstverlener zorgaanbieder) is gecertificeerd om op de MedMij-manier de gegevensuitwisseling tussen een informatiesysteem en een PGO te faciliteren.

De inzichten en verbeteringen uit de GLG worden meegenomen in de doorontwikkeling van MedMij en verdere livegangen. Ook worden gebruikerservaringen van patiënten en zorgverleners verzameld. MedMij gebruikt de resultaten om andere partijen te helpen bij de uitrol en implementatie van PGO’s in Nederland.

Steeds meer GLG’s

De Basisgegevensset Zorg is een set van gegevens die in vrijwel elke situatie relevant is, PDF/A betreft de uitwisseling van documenten in pdf-format. Er is een groot aantal gegevensdiensten. Voor steeds meer ervan wordt via een GLG de uitwisseling in de praktijk getoetst. Hetzelfde geldt voor sectoren binnen de zorg.

Zo was GGZ Friesland in februari de eerste Nederlandse ggz-instelling die gegevens kan ontsluiten in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). In diezelfde maand was er een GLG waarbij patiënten labwaarden en de duiding hiervan in een PGO binnenkrijgen. Drie huisartsenpraktijken in de regio Utrecht deden mee aan deze pilot die tot 20 april duurt.

Erasmus MC zou vanaf eind maart deelnemen aan een GLG op de afdeling dermatologie, waar een groep patiënten beelden en vragenlijsten kan verzamelen in de PGO’s van Drimpy of Ivido. Voor eind maart stond verder een livegang bij Therapeutisch centrum de Berekuyl te Hierden op de planning. Hier ging het om een groep patiënten bij de aangesloten zorgverleners van regionaal zorgnetwerk ‘Onco in Balans’, die gegevens kunnen verzamelen en delen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Geelzucht behandeling bilicocoon
Thuisbehandeling bij baby’s met geelzucht in LUMC
onderzoek
Nederland pioniert met grote database erfelijke kanker
in vitro
In vitro e-platforms vervangen dier- en mensproeven
Mammografie
Nieuwe technologie borstonderzoek is pijnloos en röntgenvrij
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
Volg jij ons al?