Lokale diabetes-app wint prijs Diabetes Fonds

Een lokale diabetes-app heeft een prijs gewonnen die is uitgereikt door het Nederlandse Diabetes Fonds. Het gaat om de Dia-sitt app, bedoeld om ouders van kinderen met diabetes te koppelen aan een oppas die zelf ook diabetes heeft – en dus kennis van zaken heeft waarover een ‘gewone’ oppas niet beschikt.

Ongeveer één op de 14 Nederlanders heeft diabetes.  Ook kinderen kunnen diabetes krijgen, meestal type-1 – wat inhoudt dat zij volledig afhankelijk zijn van insuline-injecties. Hun lichaam maakt dit niet aan. Geschat wordt dat er in Nederland ongeveer 6.000 kinderen aan diabetes lijden.

Ouders van (jonge) kinderen met diabetes durven vaak niet samen uit te gaan. Een kind met diabetes heeft meestal  wat extra begeleiding nodig in verband met deze ziekte. En wat als de oppashulp niet weet wat te doen bij een te hoge of te lage bloedsuiker? Allemaal vragen en angsten waar ouders van jonge diabetespatiënten mee kampen. Naarmate de kinderen ouder worden zullen ze zelf steeds beter leren omgaan met hun ziekte en worden ze steeds zelfstandiger. Deze tieners kunnen dan ook af en toe op de jongere diabetespatiënten passen.

Digitale oppasbemiddeling

Kinderarts Barbara Werrij, werkzaam in het Antonius Ziekenhuis te Sneek, ontwikkelde samen met Carolien Connolly, een patiënt van de kinderarts, een app om dit mogelijk te maken. De app is een digitale oppasbemiddeling tussen kinderen en jeugd met diabetes en moet het voor ouders mogelijk maken om een oppas in de regio te vinden die zelf aan diabetes lijdt.

 “Wie kan er beter oppassen op kinderen met diabetes dan tieners met dezelfde ziekte?” , stelt Werrij in het blad Groot Sneek. De bedoeling is om mensen van ‘dichtbij de bron’ een kans te geven om zo de kwaliteit van leven te verbeteren. Wij denken dat de Dia-sitt app daar zeker aan bijdraagt.”

Het Diabetes Fonds nomineerde de Dia-sit app voor ‘Het Beste Diabetesidee’.  Uiteindelijk won de Dia-sit app een geldbedrag van 25.000 euro voor de ontwikkeling van het idee. Carolien Connolly heeft samen met Barbara Werrij de cheque in ontvangst mogen nemen op het kantoor van het Diabetes Fonds.

Behalve de Dia-sit app waren er nog meer diabetesideeën genomineerd: nog een app, een slimme pleister en een multicultureel kookproject.

Zie hier een video over de oppas-ap

###Diabtes-app###

Breng met zorgcollega’s op 26 januari a.s. een bezoek aan het ICT&health Experience Congres en ontdek meer innovaties en de praktijkvoorbeelden. Reserveer hier u gratis Ticket.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
Volg jij ons al?