Search
Close this search box.
Search

Loop Robots haalt 2 miljoen op voor doorontwikkeling UVC-robot

Loop Robots, een uit Nederland afkomstige aanbieder van mobiele robots (hoofdkantoor Delft), heeft een startinvestering van twee miljoen dollar afgerond. Deelnemers zijn particuliere ondernemersinvesteerders onder leiding van Nanotech Ventures en Locapes Investment Fund. Loop Robots heeft sinds 2020 een pilot lopen met een desinfecterende UVC-robot in het Spaarne Gasthuis.

Loop Robots automatiseert desinfectie met behulp van zijn robot SAM. Desinfectie van medische kwaliteit moet zo sneller en veiliger en digitaal controleerbaar worden. Dit helpt volgens de onderneming om ziekenhuisinfecties te bestrijden en tegelijkertijd het gebruik van chemicaliën te verminderen.

Ziekenhuisinfecties met resistente ziekteverwekkers doden elk jaar 72.000 mensen, alleen al in de VS, en kosten meer dan 45 miljard dollar per jaar. Handmatige eindreiniging van kamers in ziekenhuizen met behulp van doekjes en chemicaliën is moeilijk en tijdrovend. De werkzaamheid zou bovendien beperkt zijn: tussen de 25-50 procent. Het gevolg is dat 7 procent van de patiënten in Europese ziekenhuizen een infectie oploopt door een resistente ziekteverwekker in het ziekenhuis.

SAM Robot zet UVC-licht in

Antimicrobiële resistentie (AMR) is een van de meest kritieke gezondheidsuitdagingen waarmee de mensheid de komende jaren wordt geconfronteerd, stelt de WHO. Het voorkomen van infecties, vooral van kwetsbare patiënten in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, is een essentieel instrument in de strijd tegen AMR. De robot SAM maakt gebruik van krachtig kiemdodend UVC-licht om tot 99,9999 procent van bacteriën, virussen en andere pathogenen te deactiveren.

Co-bot SAM helpt schoonmaakpersoneel in ziekenhuizen een veiligere ziekenhuisomgeving te creëren zonder dat ze met chemische doekjes en biociden hoeven te werken, stelt Per Slycke, CEO en mede-oprichter van Loop Robots. “Na nauw te hebben samengewerkt met toonaangevende ziekenhuizen in de Benelux en ervoor te zorgen dat het schoonmaakpersoneel graag met SAM werkt, zijn we klaar om implementaties van onze gevalideerde en gecertificeerde geautomatiseerde desinfectie-co-bot op te schalen. In tegenstelling tot eerdere generaties UVC-desinfectierobots, is SAM eenvoudig te integreren in de operationele workflow van schoonmaakpersoneel in het ziekenhuis, wat essentieel is voor grootschalig gebruik.”

Alternatieve wijze desinfecteren

Loop Robots ontstond in september 2020 als spin-off van een roboticabedrijf in Delft. Nadat microbiologen van het streeklaboratorium in Haarlem het prototype van SAM-UVC getest en gevalideerd hadden, werd de volgende stap gezet. Het streeklaboratorium onderhoudt nauwe banden met het Spaarne Gasthuis en daar was belangstelling voor een alternatieve manier van desinfecteren.

Het uittesten van SAM-UVC in het desinfectieproces ging in de loop van 2020 van start. Het komende half jaar gaan het Spaarne Gasthuis en Loop Robots verder met de implementatie van SAM. Doordat Loop Robots nauw betrokken blijft bij de implementatie kunnen er telkens kleine iteraties plaatsvinden op basis van ervaringen in het ziekenhuis.

Tot de klanten en partners van het bedrijf behoren behalve het Spaarne Gasthuis ook Rijnstate ziekenhuis, verzorgingshuizen Pieter van Foreest, het Public Health Laboratory Kennermerland, UZ Gent ziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Groningen, G4S, Deutsche Post DHL en verschillende technische topuniversiteiten.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?