Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

LUMC mede aan basis statistiekcentrum LUXs

Het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) is mede-initiatiefnemer van LUXs, het nieuwe Leidse instituut voor statistiek. LUXs moet wetenschappers helpen bij het beantwoorden van vragen zoals of roken een hoger risico op dementie geeft en waarom sommige mensen met overgewicht last krijgen van diabetes, terwijl anderen gezond oud worden. Daarmee vormt LUXs ook een ondersteuning voor onderzoek op het gebied van population health, een speerpunt van het LUMC.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Diverse faculteiten van de Universiteit Leiden nemen deel in het statistiekcentrum. Vanuit het LUMC is de afdeling Biomedical Data Sciences nauw betrokken. De krachtenbundeling moet een einde maken aan de fragmentatie van statistiekonderzoekers, vertelt Saskia le Cessie, hoogleraar medische statistiek van het LUMC.

“Statistiekonderzoekers zitten erg verspreid over de universiteit, maar alles bij elkaar hebben we het grootste statistiekinstituut van Nederland. Dit instituut wordt nu zichtbaarder en samenwerking wordt nog vanzelfsprekender.” Samen met de faculteiten W&N en FSW van de Universiteit Leiden en Wageningen UR en VUMC verzorgt het LUMC de Engelstalige masteropleiding Statistical Science for the Life and Behavioral Sciences.

Speerpunt population health

Het nieuwe centrum past volgens het LUMC ook goed bij de speerpunt population health van het medisch centrum. Bij population health werken artsen, datawetenschappers, bestuurskundigen en sociale wetenschappers aan manieren om de gezondheid van mensen te verbeteren en gezondheidsverschillen te verkleinen. Dit doen ze door informatie te analyseren die in de routinezorg wordt geregistreerd. Het is een nieuwe manier van werken, die moet leiden tot zorg die beter aansluit bij wat mensen nodig hebben.

Onlangs bezocht een delegatie van het ‘Food and Health Bureau’ uit Hong Kong het LUMC en het National eHealth Living Lab (NeLL) om kennis op te doen over onder meer e-health en population health. Zo gaf prof. Niels Chavannes een presentatie over de structuur van de gezondheidszorg in Nederland en zoomde hij in op een aantal voorbeelden van e-health toepassingen in population health management. Extra aandacht ging daarbij uit naar de wetenschappelijke onderbouwing en de valkuilen die je tegen kan komen bij de invoering van dit soort toepassingen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen