Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
18 november 2019
Artikel delen

LUMC start landelijke studie met Wondzorg App

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maakt deel uit van tien ziekenhuizen die een landelijke studie zijn begonnen naar de Wondzorg App. Sinds begin november neemt in het LUMC de eerste patiënt deel aan de studie. De app moet een alternatieve meetmethode bieden om wondlekkage te beoordelen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Wondzorg App is realtime aangesloten op het EPD. Met de app worden patiënten meer bij de zorg na hun operatie betrokken én kunnen onderzoekers het verband tussen wondlekkage en infecties bestuderen, aldus het LUMC. De studie wordt gecoördineerd door LUMC-afdelingen Infectieziekten en Orthopedie en het UMCG. In het LUMC zijn het platform PatiëntCoach en de afdeling Advanced Data Management bij de studie met de Wondzorg App betrokken.

Wondzorg App publiek-privaat initiatief

Artsen uit het LUMC ontwikkelden de Wondzorg App met het bedrijf Innovattic. Gedurende 30 dagen na plaatsing van een gewrichtsprothese stelt de app dagelijks een aantal korte vragen over de operatiewond aan de patiënt. Zo zijn er vragen over de mate van pijn en eventuele koorts en wondlekkage.

Op basis van de antwoorden berekent de app een score. Bij een te hoge score volgt het advies om contact op te nemen met de behandelend arts. In het LUMC kan de arts de ingevulde gegevens direct en overzichtelijk inzien in het patiëntendossier. Het ziekenhuis stelt veel expertise te herbergen op het gebied van de behandeling van geïnfecteerde gewrichtsprotheses. Ook wordt er wetenschappelijk onderzoek naar verricht.

Verband wondlekkage en infectie

“Met dit nieuwe onderzoek komen we meer te weten over onder andere het verband tussen wondlekkage en het optreden van een infectie na plaatsing van een gewrichtsprothese”, stelt orthopedisch chirurg Robert van der Wal en internist-infectioloog Henk Scheper van het LUMC. “Ook willen we met de Wondzorg App de betrokkenheid van patiënten bij hun eigen gezondheid vergroten. Zij gaan tegenwoordig snel naar huis na een operatie. De app vergemakkelijkt het contact tussen patiënt en arts en draagt zo bij aan goede nazorg tijdens het herstel.”

Via de Wondzorg App wordt eerder gesignaleerd of er sprake is van wondlekkage. Lijkt daar sprake van, dan volgt het advies om de behandelend arts te bellen.

De Wondzorg App vormt momenteel de enige meetmethode voor wondlekkage, naast het oordeel van de dokter die patiënten na de operatie terugziet. “Ook het interactieve karakter van de app is bijzonder, zoals de mogelijkheid om direct via de app contact met de arts op te nemen”, zegt Van der Wal. Beide LUMC-artsen zijn blij met de brede samenwerking van tien ziekenhuizen. Scheper: “Er zijn veel deelnemers nodig omdat er – gelukkig – maar weinig patiënten een infectie krijgen. Bij enthousiasme in meerdere ziekenhuizen en een succesvolle uitkomst kunnen we de app mogelijk breder inzetten in de Nederlandse postoperatieve zorg.”

Deelnemende ziekenhuizen

De tien samenwerkende ziekenhuizen zijn het Alrijne Ziekenhuis, HagaZiekenhuis, Erasmus MC, UMCG, Ziekenhuis Nij Smellinghe, Medisch Centrum Leeuwarden, Ziekenhuis Rijnstate, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam en het LUMC. De privacy van de patiënt is volgens het LUMC gewaarborgd: patiëntgegevens worden gepseudonimiseerd middels encryptie door ZorgTTP.

Lees meer over de Wondzorg App en andere projecten op www.protheseinfectie.nl.

Luisteren naar een wond

Wetenschappers van de Britse Heriot-Watt University lieten afgelopen augustus weten dat ze een systeem ontwikkelen waarbij slimme sensoren ‘luisteren’ naar een wond. Zo kunnen ze bepalen of en hoe deze wond zal genezen. De nieuwe oplossing kan ervoor zorgen dat bij controle van een wond voortaan de pleister of het verband niet hoeft te worden verwijderd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen