Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
19 augustus 2021
Artikel delen

LUMC zet machine learning in bij gezondheidsonderzoek

Binnen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is onderzoek gedaan naar de veranderingen in de beleving van gezondheid van patiënten. De onderzoekers van het LUMC en Salut hebben daarbij voor het eerst in Nederland gebruik gemaakt van machine learning-techniek uit de spraaktechnologie. Doel van het onderzoek was om veelvoorkomende patronen van gezondheidsveranderingen te identificeren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het onderzoek, met de inzet van machine learning, van het LUMC en Salut naar langdurige veranderingen in de zelf-beoordeelde gezondheid heeft cruciale verschillen bloot gelegd tussen groepen mensen die zich gezond en ongezond voelden. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in Preventive Medicine Reports.

Zogenoemde zelf-beoordeelde gezondheid is een belangrijke voorspeller van gezondheidsgebeurtenissen. “Aangezien Nederlanders hun gezondheidstoestand vaak als onveranderlijk ervaren, is het niet vanzelfsprekend dat de Nederlandse bevolking zich veel gezonder gaat voelen”, vertelt Brian Doornenbal, postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het LUMC.

Onderzoek naar veranderingen in gezondheid

Voor het onderzoek rapporteerde tussen 2009 en 2018 een representatieve groep van de Nederlandse bevolking hoe gezond zij zich voelden. Aan het onderzoek deden 2154 personen mee. Meer dan 85 procent van de deelnemers vond in die periode dat hun goede gezondheid onveranderd bleef. De resterende groep had gedurende een langere periode een slechte gezondheidsperceptie. Die ging over het algemeen gepaard met meer medicijngebruik, een hogere BMI en werkloosheid. Factoren die moeilijk te veranderen zijn.

Onderzoek naar volksgezondheid is een van de maatschappelijke speerpunten van het LUMC. “De toegepaste machine learning-techniek heeft geholpen om veranderingen in gezondheid beter met elkaar te vergelijken en subtiele – maar typische – veranderingspatronen te identificeren”, aldus Doornenbal.

Vervolgonderzoek met machine learning

De onderzoekers gaan in een vervolgonderzoek analyseren hoe kleine veranderingen in leefstijl iemands gezondheid op de lange termijn kunnen beïnvloeden. Daarbij wordt dezelfde machine learning-techniek ingezet. Die zal toegepast worden op data via een gezondheidsapp verzameld worden. In het vervolgonderzoek gaan de onderzoekers zich ook richten op gezondheidsveranderingen over kortere perioden.

VWS stelt dat de Nederlandse bevolking in 2040 vijf jaar langer in goede gezondheid moet kunnen leven. Daarnaast moeten ook de gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen in Nederland met 30 procent zijn verminderd. Een zeer uitdagende doelstelling die volgens de onderzoekers moeilijk te behalen zal zijn. Zeker gezien het toenemende aantal patiënten met chronische aandoeningen, de vergrijzing en de heersende COVID-19 pandemie.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen