Search
Close this search box.
Search

Maaike uit Zwolle Nederlands eerste ‘robovrouw’

Maaike van den Berg (32) uit Zwolle liep negen jaar geleden een dwarslaesie op. Gewoon kunnen lopen en zelfstandig de dagelijkse dingen doen, was voor haar vanaf dat moment niet meer mogelijk. Dankzij een speciaal pak, dat werkt als een motorisch aangestuurd skelet, kan dat sinds kort wel weer.

In mei begon Maaike als eerste in Nederland aan trainingen met de Rewalk, een pak waarmee ze weer kan lopen. Het ‘robotpak’ tilt haar benen op, buigt ze en laat ze stappen zetten. Daarvoor moet Maaike wel zelf haar bovenlichaam bewegen, om aan te geven dat ze wil lopen. ,,Dat was in het begin wel zwaar", vertelt ze. Op de filmpjes op YouTube ziet het er heel makkelijk uit, maar het was veel moeilijker dan ik dacht."

Maaike raakte in 2006 gedeeltelijk verlamd, nadat ze op haar motor werd aangereden. Sinds die tijd zit ze in een rolstoel. Toen ze een paar maanden geleden voor het eerst weer op eigen benen stond, was dat een gekke ervaring. Maaike: ,,Dat was een heel apart gevoel. Heel gek, maar toch ook wel heel mooi."

Robovrouw
Lukte het haar in het begin slechts om een paar stappen te zetten, inmiddels loopt ze rondjes om de praktijk van haar fysiotherapeut. Met het pak trekt ze heel wat bekijks. ,,Mensen vinden het wel interessant, stoer ook. Als je in een rolstoel zit, krijg je nog wel eens blikken van medelijden. Maar dat is met zo’n pak helemaal niet zo." Dat ze nu ‘robovrouw’ genoemd wordt, vindt ze eigenlijk wel stoer. ,,Net zoals in de films eigenlijk."

Door de trainingen wordt Maaike steeds mobieler. Ze hoopt uiteindelijk weer wandelingen te kunnen maken, maar vooral ook haar zelfstandigheid weer terug te krijgen. ,,Het zou fijn zijn als er gewoon weer iemand naast me kan lopen, in plaats van achter me. Die zelfstandigheid is ook het best voor je eigen geestesgesteldheid. Juist de gewone dingen ga je missen en die hoop ik straks allemaal weer te kunnen doen.

Bron: AD

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?