Search
Close this search box.
Search

Maasstad introduceert een nieuwe pacemaker-therapie

Het Maasstad Ziekenhuis is deze week gestart met een nieuwe techniek voor het implanteren van een pacemaker. Hierbij worden niet langer drie, maar nog slechts twee stroomdraden geïmplanteerd. Verwacht wordt dat deze techniek bijdraagt aan een minder snelle achteruitgang van de werking van de hartspier. Daarnaast is de ingreep ook een stuk minder belastend voor de patiënt.

De komende periode zal het Maasstad Ziekenhuis de nieuwe methode voor het implanteren van pacemakers evalueren. Doel van dat onderzoek is te bepalen of de nieuwe pacemaker-therapie een meetbaar positief resultaat oplevert voor de hartspierfunctie.

Het ziekenhuis verwacht dat in eerste instantie ongeveer 50 patiënten per jaar in aanmerking komen voor een behandeling met deze pacemaker-therapie. Behalve bij het Maasstad wordt de nieuwe techniek in de regio Rotterdam-Rijnmond ook al toegepast in het Erasmus MC.

Nieuwe pacemaker-therapie

Tot nu toe werd een pacemaker met drie stroomdraden geïmplanteerd. Bij de nieuwe pacemaker-techniek wordt nog maar gebruik gemaakt van twee stroomdraden. Dit zorgt voor een betere stimulatie van de hartspier waardoor het hart sneller en efficiënter samentrekt. Verwacht wordt dat de hierdoor ook werking van de hartspier minder achteruit gaat en dat bijkomend hartfalen voorkomen kan worden.

Een ander voordeel is dat de nieuwe methode ook minder belastend is voor de patiënt. In de (nabije) toekomst wordt bekeken of deze techniek in de toekomst voor een grote patiëntengroep veel betere uitkomsten oplevert dan de huidige reguliere ingreep.

Met deze nieuwe techniek blijkt eens te meer dat pacemakers nog altijd niet uitontwikkeld zijn. Er is veel veranderd sinds de eerste pacemakers hun intrede deden. Van draadloze mini-pacemakers tot en met oplosbare exemplaren voor patiënten die slechts tijdelijk een pacemaker nodig hebben.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?