Maasstad verhoogt medicatieveiligheid met MedEye

4 februari 2021
Mecicatieveiligheid-a
Veiligheid
Nieuws

Tot de komst van het MedEye-systeem werd de 'dubbelcheck' om zeker te weten dat de juiste medicatie aan de juiste patiënt gegeven werd door een tweede verpleegkundige uitgevoerd. Dat is nu verleden tijd. Voordat de medicijnen uitgereikt of toegediend worden voert, als altijd, de verpleegkunde de eerste controle uit. Na die eerste controle wordt de medicatie door MedEye, met behulp van slimme herkenningstechnologie, barcodes en een nauwkeurig regelsysteem aan het bed van de patiënt nogmaals gecontroleerd. Een digitale check om er zeker van te zijn dat de juiste medicijnen, op de juiste tijd, aan de juiste patiënt worden gegeven. En een geautomatiseerd systeem dat bijdraagt aan het verder verhogen van de medicatieveiligheid.

Verbetering medicatieveiligheid

Vlak voor de eerste uitbraak van het coronavirus startte het Maasstad Ziekenhuis op twee verpleegafdelingen een reeds geplande pilot met het digitale, geautomatiseerde, medicatieveiligheidsysteem. Tijdens de coronacrisis werd besloten de pilot voort te zetten. MedEye bleek juist in die periode zijn meerwaarde te bewijzen bij het dubbel controleren en veilig uitdelen van medicijnen. ”Met het systeem is het eenvoudiger om de juiste controles uit te voeren bij ‘high risk’ medicatie, waaronder de parenterale medicatie, zoals infusen en spuiten”, vertelt verpleegkundige Imelda van Houwelingen.

Het nieuwe medicatieveiligheidsysteem ondersteunt verpleegkundigen ook om overzicht te bewaren en gemakkelijk de registratie af te handelen voor alle soorten medicatie. Ook het proces voor het toedienen van zogenoemde 'high risk' medicatie wordt dankzij MedEye makkelijker en efficiënter, doordat de verpleegkundige niet meer op een collega hoeft te wachten om de tweede medicatiecontrole uit te voeren.

Steeds meer ziekenhuizen

Het Maasstad is zeker niet het eerste ziekenhuis dat een geautomatiseerd systeem voor het verbeteren van de medicatieveiligheid ziekenhuis breed uitrolt. De afgelopen jaren namen onder andere het Flevoziekenhuis en Nij Smellinghe het MedEye-systeem al in gebruik.

“Dit is een mooie innovatie die de kwaliteit van zorg verbetert en de registratielast van onze verpleegkundigen verlaagt. Daarom zijn wij enthousiast over deze ontwikkeling”, aldus Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis.