Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Maasstad Ziekenhuis, CAVR stappen over op digitaal recept

Het Maasstad Ziekenhuis stapt samen met zes regionale ziekenhuizen en meer dan 100 apotheken van de Combinatie Apothekers Vereniging Rijnmond (CAVR) over op het digitaal versturen van recepten. Het papieren recept wordt daarmee verleden tijd en maakt plaats voor het zogenoemde e-recept dat door artsen en andere voorschrijvers direct naar de apotheek gestuurd wordt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De zeven ziekenhuizen en de CAVR hebben in een convenant vastgelegd dat dit regionaal de primaire wijze van versturen zal zijn. Het papieren recept mag alleen bij uitzondering worden gebruikt, bijvoorbeeld als het nog niet naar de betreffende openbare apotheek kan worden verstuurd. Meer dan 100 apotheken in de regio zijn al aangesloten. 

Het digitaal versturen van recepten is onderdeel van het versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional (VIPP). Het draagt bij aan een grotere medicatieveiligheid en – niet onbelangrijk – het leidt tot een afname van administratieve handelingen. VIPP is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De betrokken regionale ziekenhuizen zijn Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, het Ikazia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Steeds meer digitale recepten

Een toenemend aantal ziekenhuizen en apotheken stapt over van papieren recepten naar digitale recepten. Vorige maand gingen SJG Weert (St. Jans Gasthuis) zet samen met de apothekers in de regio over op e-recepten. Vanaf 10 september krijgen patiënten na een poliklinisch bezoek aan het SJG hun recept niet meer op papier mee. De behandelend arts stuurt het recept digitaal naar de apotheek van de patiënt.

Reinier de Graaf, LangeLand Ziekenhuis, HagaZiekenhuis en 117 apotheken in de regio Haaglanden stapten afgelopen zomer over op het e-recept. Dit betekent dat artsen van ziekenhuizen uit de Reinier Haga Groep (Zuid-Holland) geen papieren recept voor de apotheek meer aan de patiënt mee hoeven te geven.

Sinds april kunnen zorgverleners van CWZ  via het LSP voortaan een overzicht bekijken van de medicijnen die zijn voorgeschreven en patiënten krijgen een actueel overzicht van het medicatiegebruik via het patiëntportaal. Het ZMC verstuurt voortaan elektronisch recepten naar omringende apotheken. Het CWZ maakte eind februari al bekend dat artsen van het Nijmeegse ziekenhuis vanaf 1 maart voorgeschreven poliklinische recepten vanuit het elektronisch patiëntendossier (EPD) via een digitale koppeling rechtstreeks naar apotheken in de regio sturen.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen