Maastricht UMC+ pioniert met stralingsvrije 3D-visualisatie bij vaatchirurgie

6 november 2023
Philips
Innovatie
Nieuws

Vaatchirurgen van het Maastricht UMC+ hadden eind oktober een wereldprimeur. Als eersten gebruikten ze de LumiGuide, om met Fiber Optic RealShape katheters en voerdraden tijdens een operatie in 3D-beelden weer te geven. Deze techniek, ontwikkeld door Philips samen met onder meer het Maastricht UMC+, maakt gebruik van licht in plaats van de gebruikelijke röntgenstraling en zorgt voor betere beelden in 3D tijdens de operatie.

Specialisten van het Maastricht UMC+ hebben een vaatoperatie gedaan met Philips LumiGuide. Eind oktober voerden dr. Barend Mees en prof. Geert-Willem Schurink een aortareparatie uit, waarbij ze 3D-visualisatie gebruikten en de afhankelijkheid van röntgenstraling verlaagden. Het MUMC+ publiceerde onlangs nog het volgende artikel over die eerste operatie.

Nieuwe LumiGuide

Deze mogelijkheid die 3D-beelden mogelijk maakt met zo min mogelijk straling, wordt al sinds 2012 ontwikkeld. Het startte allemaal vanuit een partnerschap tussen Philips en het Hart- en vaatcentrum van UMC Utrecht. De nieuwe technologie vervangt 2D-zwartwitbeelden door 3D-kleurenbeelden. Het maakt het interpreteren van voerdraden en katheters eenvoudiger.

FORS is ontstaan als antwoord op de beperkingen van traditionele röntgenmethoden, zoals tweedimensionale grijstintbeelden en gezondheidsrisico's door straling. De nieuwe technologie met de nieuwe Philips LumiGuide is nu nóg beter geworden. De vernieuwende aanpak maakt operaties eenvoudiger en biedt het grote voordelen voor patiënten en operatiekamerpersoneel en dat werd tijdens de eerste operatie in Maastricht ook als zodanig ervaren.

Real-time 3D-beelden vaatchirurgie

LumiGuide's FORS-technologie (Fiber Optic RealShape) voorziet chirurgen van real-time 3D-beelden, die belangrijk zijn bij complexe ingrepen zoals het plaatsen van aortastents. Een studie uit 2019 door UMC Utrecht bevestigde de veiligheid en effectiviteit van de technologie, die precisie biedt en stralingsrisico's vermindert. Bert van Meurs van Philips erkent de waarde van samenwerking voor vooruitgang in beeldgeleide therapieën en benadrukt Philips' inzet om behandelingsefficiëntie en -effectiviteit te verbeteren’.

FORS-technologie vermindert stralingsblootstelling en operatietijd en kan leiden tot sneller herstel en minder complicaties. De nieuwe techniek is gebruiksvriendelijk, compatibel met verschillende katheters en integreert kunstmatige intelligentie voor instrumentregistratie. Het gebruik van deze technologie luidt een nieuw tijdperk in op het gebied van vaatchirurgie, waarin patiëntveiligheid en hoge precisie centraal staan.