Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Machnet Medical Robotics nieuwe spin-off UT

Machnet Medical Robotics is de naam van een nieuwe spin-off dat aan de slag gaat met kennis die ontwikkeld is aan de Universiteit Twente. Het bedrijf dat zich in Twente vestigt, ontwikkelt een robot voor MRI-gestuurde biopsies. De toepassing richt zich in eerste instantie op het nemen van biopsies bij vroege fase borstkanker. De Universiteit Twente en het bestaande bedrijf Machnet Holding BV zijn beide aandeelhouder in Machnet Medical Robotics BV.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De basis voor de robot ligt bij de onderzoeksgroep van Stefano Stramigioli, die als hoogleraar Advanced Robotics zich bezighoudt met de ontwikkeling van medische robots. Françoise Siepel en Vincent Groenhuis zijn binnen deze groep samen met Stefano de uitvinders van de technologie achter de nieuwe biopsierobot. Hiervoor is een patentaanvraag ingediend.

Abe van der Werf, die met het bedrijf Machnet succesvol werd met RF-spoelen voor MRI’s, kwam enkele jaren geleden in contact met deze onderzoekers en zag kansen om deze robot samen met de Universiteit te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Bij de totstandkoming van deze spin-off waren het kennis transfer office van Novel-T, OostNL, Health Valley en de ondernemers van het bedrijf Holland Innovative betrokken.

Twents expertisecentrum voor robotica

De nieuw ontwikkelde medische robot biedt enkele voordelen. Zo is de robot  in staat een biopsie of behandelnaald op zeer nauwkeurige wijze te positioneren. Naast toepassingen voor de borst verwacht het bedrijf dat bijvoorbeeld ook MRI-geleide prostaatdiagnostiek en behandeling of MRI-geleide vasculaire interventies hier voordeel van gaan hebben.

Machnet Medical Robotics wordt het Twentse expertisecentrum voor ontwikkeling van gerobotiseerde toepassingen in de radiologie. Dit past binnen de ambities van het TechMed Center van de Universiteit Twente dat met medici, technisch geneeskundigen, ingenieurs en ondernemers werkt aan de ontwikkeling en implementatie van allernieuwste operatie- en behandeltechnieken.

Research- en educatieprogramma

Het expertisecentrum sluit aan bij het opzetten van een research- en educatieprogramma door UT en Siemens Healthineers, dat erop is gericht om medische professionals in de toekomst veel nauwkeuriger en succesvoller beeld- en robotgestuurde operaties te laten uitvoeren.

Met dergelijke steeds vaker toegepaste slimmere en preciezere operatietechnieken kunnen meer patiënten beter worden behandeld. Ook stijgt ook de efficiency en kwaliteit van de patiëntenzorg, aldus een gezamenlijke verklaring. Voorbeelden zijn lokale chemotherapie bij kankerpatiënten en (ablatie) therapieën binnen de oncologie en cardiologie.

DIH-HERO

De Europese Commissie (EC) investeert 16 miljoen euro in DIH-HERO (Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics). Dit is een Europees project gericht op het versnellen van innovatie en implementatie van robotica-toepassingen voor de gezondheidszorg. Het project bestaat uit een consortium, geleid door de Universiteit Twente (UT) als coördinator, van 17 partners in 10 Europese landen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen