Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Marian Kaljouw, NZa: ‘Denk na over zorg die aantoonbaar bijdraagt

De Nederlandse Zorgautoriteit onderschrijft het streven van VWS om juiste zorg op de juiste plaats te bieden. “Je moet dan wel na durven denken over zorg die aantoonbaar bijdraagt’, aldus Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter NZa, in de eerstvolgende editie van ICT&health.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

“Dit betekent dat je niet alles doet wat kan, want de mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, maar dat je durft te kiezen voor zorg die nodig is. Daarvoor moet er aan onze kant wel wat veranderen. Want als je blijft betalen voor productie, dan krijg je ook productie.”

Andere wijze bekostiging

Daarom denkt men bij de NZa na over een andere manier van bekostiging, stelt Kaljouw. “Maar de antwoorden hebben we nog niet op de plank liggen. De prikkels moeten anders worden gezet, zodat mensen zich anders gaan gedragen. Veel meer gericht op aantoonbaar resultaat. Dat is niet makkelijk want er is nog veel overleg nodig over vragen als: wat is voldoende resultaat en wanneer doe je een behandeling wel en wanneer niet?”

“De zorg staat voor de grootste transformatie ooit en die slaagt alleen als we het met alle partijen samen doen”, stelt de bestuursvoorzitter. Samenwerken is ook één van de speerpunten binnen deze organisatie, die onder Kaljouws leiding transformeerde van een naar binnen gerichte regelgever en toezichthouder tot een constructieve gesprekspartner. “Het belangrijkste gespreksonderwerp is: hoe gaan we die veranderingen vormgeven?”, zegt Kaljouw.

‘E-health gepasseerd station’

E-health is daarin volgens haar al een gepasseerd station. “We spreken inmiddels over digitale zorg, maar die had eigenlijk al een integraal onderdeel van onze gewone zorg moeten zijn.” Haast is geboden, vindt de toegankelijke en open minded bestuurder, die op basis van haar gedegen vakkennis en heldere visie veel spelers weet mee te nemen naar een toekomstbestendige zorg.

ICT&health 4 verschijnt eind augustus.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

2 reacties op “Marian Kaljouw, NZa: ‘Denk na over zorg die aantoonbaar bijdraagt”

Geef een reactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen