Search
Close this search box.
Search

Mark Zuckerberg schenkt 10 miljoen dollar voor computational health

De University of California heeft een gift van 10 miljoen dollar ontvangen van Facebook-oprichter en CEO Mark Zuckberg en zijn vrouw Priscilla Chan. Het geld is bestemd voor onderzoek door UC’s Institute for Computational Health Sciences (ICHS). De donatie staat los van de 3 miljard dollar die de Chan Zuckerberg Initiative in september vorig jaar toezegde voor de bestrijding van ziektes wereldwijd.

De ICHS werd opgericht in 2015 en wordt geleid door kinderarts en computerwetenschapper Atul Butte. Het instituut zal het nieuwe kapitaal aanwenden voor het ‘recyclen’ van miljoenen gigabytes aan bestaande patiëntdata op basis waarvan nieuwe medische insights worden verkregen en waardoor mogelijk nieuwe medicijnen of behandelingen kunnen worden ontwikkeld.

Butte kwam in 2015 over van Stanford University en Lucile Packard Children’s Hospital, waar hij tien jaar lang onderzoek verrichte. Butte was ook eerder ook werkzaam bij Apple en Microsoft.

""
Foto Atul Butte: door Elisabeth Fall

Onderzoekers van de ICHS hebben al aangetoond dat het combineren van grote hoeveelheden historische data op een aantal manieren nuttig kan zijn. Zo verkregen zij inzichten in de manier waarop leverkanker kan worden bestreden met een geneesmiddel dat oorspronkelijk was goedgekeurd om parasitaire wormen te doden en wisten zij een berekeningsmethode te ontwikkelen die snel kan voorspellen welke andere medicatie kanker zou kunnen behandelen.

De data zal worden verzameld vanaf locaties waarop deze data nu afzonderlijk ligt opgeslagen, namelijk op UCSF, UCLA, UC Irvine, UC San Diego en UC Davis. De data gaat vijf tot tien jaar terug in de tijd en zal uiteindelijk worden gefuseerd in een database aan UCSF’s Institute of Computational Health Sciences.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?