Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Mark Zuckerberg schenkt 10 miljoen dollar voor computational health

De University of California heeft een gift van 10 miljoen dollar ontvangen van Facebook-oprichter en CEO Mark Zuckberg en zijn vrouw Priscilla Chan. Het geld is bestemd voor onderzoek door UC’s Institute for Computational Health Sciences (ICHS). De donatie staat los van de 3 miljard dollar die de Chan Zuckerberg Initiative in september vorig jaar toezegde voor de bestrijding van ziektes wereldwijd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De ICHS werd opgericht in 2015 en wordt geleid door kinderarts en computerwetenschapper Atul Butte. Het instituut zal het nieuwe kapitaal aanwenden voor het ‘recyclen’ van miljoenen gigabytes aan bestaande patiëntdata op basis waarvan nieuwe medische insights worden verkregen en waardoor mogelijk nieuwe medicijnen of behandelingen kunnen worden ontwikkeld.

Butte kwam in 2015 over van Stanford University en Lucile Packard Children’s Hospital, waar hij tien jaar lang onderzoek verrichte. Butte was ook eerder ook werkzaam bij Apple en Microsoft.

""
Foto Atul Butte: door Elisabeth Fall

Onderzoekers van de ICHS hebben al aangetoond dat het combineren van grote hoeveelheden historische data op een aantal manieren nuttig kan zijn. Zo verkregen zij inzichten in de manier waarop leverkanker kan worden bestreden met een geneesmiddel dat oorspronkelijk was goedgekeurd om parasitaire wormen te doden en wisten zij een berekeningsmethode te ontwikkelen die snel kan voorspellen welke andere medicatie kanker zou kunnen behandelen.

De data zal worden verzameld vanaf locaties waarop deze data nu afzonderlijk ligt opgeslagen, namelijk op UCSF, UCLA, UC Irvine, UC San Diego en UC Davis. De data gaat vijf tot tien jaar terug in de tijd en zal uiteindelijk worden gefuseerd in een database aan UCSF’s Institute of Computational Health Sciences.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen