Mark Zuckerberg schenkt 10 miljoen dollar voor computational health

3 augustus 2017
Nieuws
De ICHS werd opgericht in 2015 en wordt geleid door kinderarts en computerwetenschapper Atul Butte. Het instituut zal het nieuwe kapitaal aanwenden voor het ‘recyclen’ van miljoenen gigabytes aan bestaande patiëntdata op basis waarvan nieuwe medische insights worden verkregen en waardoor mogelijk nieuwe medicijnen of behandelingen kunnen worden ontwikkeld.

Butte kwam in 2015 over van Stanford University en Lucile Packard Children’s Hospital, waar hij tien jaar lang onderzoek verrichte. Butte was ook eerder ook werkzaam bij Apple en Microsoft.

""
Foto Atul Butte: door Elisabeth Fall


Onderzoekers van de ICHS hebben al aangetoond dat het combineren van grote hoeveelheden historische data op een aantal manieren nuttig kan zijn. Zo verkregen zij inzichten in de manier waarop leverkanker kan worden bestreden met een geneesmiddel dat oorspronkelijk was goedgekeurd om parasitaire wormen te doden en wisten zij een berekeningsmethode te ontwikkelen die snel kan voorspellen welke andere medicatie kanker zou kunnen behandelen.

De data zal worden verzameld vanaf locaties waarop deze data nu afzonderlijk ligt opgeslagen, namelijk op UCSF, UCLA, UC Irvine, UC San Diego en UC Davis. De data gaat vijf tot tien jaar terug in de tijd en zal uiteindelijk worden gefuseerd in een database aan UCSF’s Institute of Computational Health Sciences.