Martini ziekenhuis zet videoconsult in bij diabetespatiënt

13 februari 2020
Beeldbellen-thuis-tablet
Beeldbellen
Nieuws

Dat juist de diabetesconsulenten mogen aftrappen, is volgens het Groningse ziekenhuis geen toeval. Een videoconsult is vooral bedoeld voor chronische patiënten die regelmatig voor controle naar het ziekenhuis moeten. “Die afspraken zijn tijdrovend voor specialisten en vaak belastend voor veel patiënten,” vertelt Van der Leest. “Met de introductie van videobellen bieden we extra service.”

Toepassing zeer gebruiksvriendelijk

Videoconsulten zijn geschikt voor patiënten van alle leeftijden, stelt het Martini ziekenhuis. Een laptop maar ook een smartphone is afdoende. Volgens de diabetesconsulenten is de applicatie namelijk zeer gebruiksvriendelijk. “Wie kan Skypen, kan hier ook mee uit de voeten.” Voorafgaand aan het videoconsult moeten de bloedsuikerwaarden door de patiënt thuis gemeten en digitaal doorgestuurd worden.

Of een patiënt in aanmerking komt voor een videoconsult, hangt wel af van zijn of haar gezondheid. Wessels hierover: “De bloedsuikerwaarden, die de patiënt vooraf digitaal doorstuurt, bespreken we tijdens het videoconsult. Voor een uitgebreidere beoordeling of als lichamelijk onderzoek nodig is, volgt een afspraak op de poli.” Een videoconsult geeft volgens haar veel meer informatie dan een mailtje of telefonisch overleg. “Als je patiënten in de ogen kijkt, krijg je een completer beeld van hun gezondheid.”

Tegelijkertijd met deze nieuwe service stellen de diabetesconsulenten hun werkwijze bij. Op basis van de bloed- en glucosewaarden van de patiënt formuleren zij hun bevindingen. Die bespreken ze tijdens het videoconsult met de patiënt. “Daarna maken we samen een behandelplan op maat. Onze focus ligt op shared decision making en het stimuleren van zelfmanagement.”

Breder inzetten videoconsult onderzocht

Hoewel de eerste ervaringen positief zijn, is het volgens de consulenten nog te vroeg om te stellen of videoconsult breder wordt ingezet. Dat wordt komend jaar onderzocht. “Deze pilot is innovatief, dit is echt pionieren.”

In de voorgaande jaren heeft het Groningse ziekenhuis ook pilots opgezet voor digitale toepassingen zoals zorg op afstand (monitoring, beeldbellen) voor patiënten met COPD en hartfalen. daarnaast is na een proef van een jaar videoconsulten tussen huisartsen en specialisten van het ziekenhuis officieel ingevoerd.