Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
3 februari 2020
Artikel delen

Maxx app gebruikers minderen alcoholgebruik

Dry Januari, de maand waarin we aangespoord worden om alcohol te laten staan, is weer voorbij. Twee jaar geleden introduceerde het Trimbos-instituut de Maxx app. Die helpt mensen die willen minderen met alcohol te motiveren. Inmiddels telt de app bijna 14.000 gebruikers. En die waarderen, zo heeft het instituut middels een enquete laten onderzoeken, de app gemiddeld met een 7,6.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Maxx app helpt gebruikers op een anonieme en laagdrempelige manier minder, of helemaal geen, alcohol te drinken. De app is onder andere gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en zelfregulatie. Onderzoek toont aan dat zelfhulpinterventies een positief effect kunnen hebben op het verminderen van de alcoholconsumptie.

Doelen stellen en alcoholgebruik minderen

Om gebruikers te helpen bij het minderen van, of stoppen met, de consumptie van alcohol helpt te app bij het stellen van persoonlijke doelen. Die doelen worden door de app in de gaten gehouden en gebruikers worden op moeilijke momenten aan die doelen herinnert. In een logboek wordt het alcoholgebruik bijgehouden zodat gebruikers van de app patronen kunnen, en gaan, herkennen.

Na bijna twee jaar blijkt dat de app in de praktijk ook echt werkt. Mensen die de app gebruiken herkennen patronen in de consumptie van alcohol en gaan ook daadwerkelijk minder alcohol drinken.

Het Trimbos-instituut vroeg gebruikers van de app tussen november 2018 en november 2019 hun ervaringen middels het invullen van een vragenlijst anoniem te delen. Daaraan gaven 442 mensen gehoor. Hun gemiddelde leeftijd was 48,6 jaar. Van de respondenten was 62,4 procent vrouw en 37,5 procent man.

Gebruikers positief over Maxx app

“Ik ben trots op mezelf, want na 3 maanden heb ik zoveel minder gedronken dan de laatste jaren waarin iedere dag wat alcohol drinken een gewenning was geworden,” aldus een van de gebruikerservaringen. Een andere Maxx app gebruiker verwoorde het als volgt: “De regelmaat van het logboek invullen helpt bij minderen. In de eerste weken, houd je vast aan de dagen dat je al bezig bent, en in de gehele periode is zien wat je al hebt bereikt een stimulans om vol te houden.”

Uit de ervaringen met de app blijkt ook dat het stellen van doelen een positief effect hebben op het volhouden om minder alcohol te drinken. Daarbij spelen ook de reguliere evaluaties een belangrijke rol. “De doelen helpen me bij onverwachte situaties. Dan weet ik voor mezelf ‘het is een 0 glazen dag’. Het gaat heel goed en mijn gedrag is stukken verbeterd! Dat je na een bepaalde tijd ook een evaluatie krijgt van de resultaten helpt. Met andere woorden: de app zorgt ervoor dat je resultaten blijft boeken,” zo stellen twee gebruikers van de app.

Iets meer dan 40 procent van de gebruikers geeft aan dat de app ‘veel’ of ‘heel veel’ geholpen heeft bij het verminderen van het alcoholgebruik. Ruim 54 procent zegt dat de app een beetje geholpen heeft en 5,1 procent zegt dat Maxx app niet geholpen heeft. Bijna twee derde (65,4%) zegt de app aan te zullen bevelen bij anderen.

Maxx moet verder helpen bij het voorbereiden van situaties waarin een gebruiker het lastig vindt om niet (te veel) te drinken en herinnert desgewenst aan een plan van aanpak. De app biedt aanmoedigingen, geeft tips en laat weten wat de vorderingen zijn. Verder zijn er praktische oefeningen, testjes en tips te vinden over zaken zoals het omgaan met stress en terugval.

De Maxx app kan gratis gebruikt worden en is beschikbaar via de App Store (Apple) en Google Play (Android).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen