Meander MC vervangt negentig COW’s

Bij het Meander Medisch Centrum zijn in de eerste week van dit jaar 90 nieuwe Computers On Wheels (COW's) in gebruik genomen. De eerste nieuwe COW werd enkele weken geleden al in gebruik genomen op de SEH. Eind december hadden alle nieuwe COW's hun afdelingen bereikt. De COW's komen in de plaats van de systemen die in 2013 aangeschaft waren en dringend aan vervanging toe waren.

De nieuwe COW’s zijn niet alleen sneller, maar ook een stuk ergonomischer vormgegeven en voorzien van automatisch beveiligde medicijnlades. Zorgmanagement, diverse zorgprofessionals, de apotheek en de afdelingen Inkoop en Informatisering & Automatisering hebben het afgelopen jaar samen bepaald welke COW het meest geschikt zou zijn voor het Meander Medisch Centrum. De keuze viel uiteindelijk op de AMiS-PRO.

Ergonomische en gebruiksvriendelijke COW’s

De nieuwe COW’s beschikken, in vergelijking tot de oude modellen, over veel nieuwe functies, zoals een kantelbaar scherm en een aan de computer gekoppelde medicijnlade. Die laatste functie is ingebouwd in ongeveer de helft van de nieuwe COW’s. Aan het proces voor de samenstelling van de nieuwe COW’s is ook meegewerkt door verpleegkundigen Jip Lubberdink en Samira Yürümez.

“Ik sta als verpleegkundige de hele dag in contact met patiënten. Dankzij het kantelbare scherm kan ik nu administratie doen en tegelijkertijd de patiënt aankijken. Ik heb dus contact met de patiënt en dat vind ik als verpleegkundige enorm belangrijk”, vertelt Jip. “Je kunt het scherm daarnaast zo draaien dat de patiënt mee kan kijken naar beeldvorming. Dit zorgstation is gebruiksvriendelijk en bijzonder ergonomisch. Als ik inlog met mijn personeelspas gaat de COW automatisch op de door mij ingestelde werkhoogte staan”, vult Samira aan.

Medicatieveiligheid verbeterd

Zoals gezegd beschikt de helft van de COW’s over automatisch beveiligde medicijnlades die in overleg met de apotheek van Meander op maat gemaakt zijn. Niet alle afdelingen kunnen namelijk overweg met exact dezelfde configuratie van de medicijnlades. De afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten werkt bijvoorbeeld met veel medicatie die in flesjes zitten. Zij hebben daardoor behoefte aan hogere medicijnlades.

Voor de AMiS-Pro zijn drie verschillende modellen medicijnlades beschikbaar. Die variëren van een enkele lade per patiënt tot een grote lade voor extra opslag. In totaal kunnen in de AMiS-PRO  maximaal 24 lades geplaatst worden.

De beveiliging van de medicijnlades wordt geregeld via de gekoppelde computer. “Alleen bevoegd personeel kan nu, met behulp van de personeelspas, toegang krijgen tot de medicijnen. Voorheen had iedere COW een viercijferige code. De verpleegkundigen moesten al die codes onthouden en iedereen die de code kende had toegang tot de medicijnen. Dat is nu verleden tijd”, aldus Marcel Loomans, inkoper ICT bij Meander.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
Volg jij ons al?