Meander MC zet 3D-printer in voor schouderprothese op maat

Het Meander Medisch Centrum past 3D-printing technologie om het behandelprogramma voor mensen met een schouderprothese te moderniseren. Dat laat het ziekenhuis met vestigingen in onder meer Amersfoort, Baarn en Nijkerk weten. De 3D-printer wordt gebruikt om een schoudermal te maken.

Onder de naam Rapid Recovery is de zorg nog meer ‘lean’ geworden, zo stelt het MMC. Dat betekent onder meer dat patiënten die een schouderprothese krijgen, eerder en beter weten wat hen te wachten staat. Ook wordt er gewerkt aan het sneller en vaker bewegen van de schouder zonder mitella. Dat zijn de winstpunten van het nieuwe behandelprogramma.

Prothese op maat met schoudermal

Het plaatsen van een schouderprothese is maatwerk. Het soort prothese hangt af van de plaats en ernst van de slijtage. Als het nodig is om behalve de kop van de bovenarm ook de schouderkom te vervangen, wordt hiervan een foto gemaakt met een CT-scan. Dit computerbeeld wordt door een 3-D printer in Amerika omgezet tot een kunststof mal. Met deze mal is het mogelijk om de prothese nog preciezer te plaatsen, waardoor deze nog beter aansluit op het versleten gewricht.

Eenduidig zorgpad

Patiënten die in aanmerking komen voor een schouderprothese, volgen een zorgvuldig afgestemd zorgpad, aldus het MMC in een persbericht. Een kenmerk hiervan is de eenduidige werkwijze van alle zorgverleners die een patiënt tegenkomt. Alle informatie is gebundeld in een overzichtelijke gids en alle afspraken worden zoveel mogelijk gebundeld op één dag.

Na de operatie is altijd fysiotherapie nodig en ook daarvoor zijn ook de protocollen aangescherpt, bijvoorbeeld over het dragen van een mitella. Er zijn drie soorten protheses en bij de zogeheten omgekeerde prothese kunnen patiënten nu sneller revalideren. De mitella mag dan eerder af.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
Volg jij ons al?