Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Meander Medisch Centrum start met verbeterde vorm van videobellen

Meander Medisch Centrum in Amersfoort start op zes poliklinieken met het voorbereiden van een nieuwe vorm van videoconsulten. Een speciale ‘videobutler’ zal van te voren zorgen voor een goede voorbereiding en storingsvrije techniek. Testen hebben de afgelopen maanden aangetoond dat patiënt en arts met deze methode voortaan een veilige en stabiele verbinding ter beschikking hebben.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In Meander worden jaarlijks 86.000 patiënten gebeld door hun arts, voor een tussentijds telefonisch consult. Dit zijn vooral mensen met een chronische ziekte. Videoconsulten vervangen tegenwoordig de veelal telefonische consulten en geven het gesprek veel meer diepgang, omdat patiënt en arts elkaar ook kunnen zien. Videoconsulten in de zorg hebben tot dusver veel last van haperende techniek, waardoor videogesprekken niet doorgaan of van slechte kwaliteit zijn. Met de nieuwe vorm van videoconsulten hoopt Meander Medisch Centrum dit op te lossen.

Videobutler helpt patiënt en arts

Het Medisch Centrum gaat ter verbetering van het videobellen een samenwerking aan met Videobutler, een bedrijf wat vakspecialisten inzet om vanuit huis de nodige apparatuur te checken. Zij stellen de spraak-beeldverbinding een week voorafgaand aan het consult in en testen direct of alles naar wens werkt.

De videobutler test bijvoorbeeld of het apparatuur bij de patiënt goed werkt, helpt indien nodig bij de installatie en brengt de verbinding met het ziekenhuis tot stand. Is de verbinding eenmaal tot stand gekomen, dan kan dezelfde code voor vervolgconsulten gebruikt worden. De videobutlers kunnen niet meeluisteren tijdens het gesprek en hebben ook geen inzage in het EPD.

Inzicht in lichaamstaal

Artsen krijgen met het verbeterde videobellen meer inzicht in de patiënt. Doordat zij patiënten kunnen zien, kunnen zij ook lichaamstaal meenemen in hun rapportage. Ook voor de patiënten is de ontwikkeling positief: zij kunnen vanaf hun computer, tablet of mobiel deelnemen aan het spreekuur van hun arts. Dit maakt het houden van een consult een stuk laagdrempeliger, aldus internist-vasculair geneeskundige dr. Lioe-Ting Dijkhorst-Oei.

Videoconsults zijn al ingeburgerd op drie poliklinieken in Meander Medisch Centrum: cardiologie, interne geneeskunde en longgeneeskunde. De afdelingen gynaecologie/verloskunde, dermatologie en kindergeneeskunde krijgen vanaf nu toegang tot de Videobutlers.

Het Meander Medisch Centrum staat niet alleen in de ontwikkeling van veilig videobellen. Ook bij het AMC is het vanaf vandaag mogelijk veilig te videobellen via je dossier met een arts, zo laat Marlies Schijven weten op Twitter.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen