Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Meander zet live navigatie in voor lastige bijholte-operaties

Voor lastige bijholteoperaties zetten KNO-artsen van Meander Medisch Centrum (MMC) sinds kort een geavanceerd navigatiesysteem in. Volgens KNO-arts Wietske Richard is dit systeem een uitkomst voor patiënten met chronische bijholteontstekingen, bij wie eerdere minder uitgebreide ingrepen onvoldoende leken te werken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het systeem combineert de beelden van een CT-scan met de live beelden uit het inwendige van de neusbijholten. Door deze technologie is het volgens het MMC mogelijk om nog nauwkeuriger te opereren. Voorafgaand aan de operatie wordt een CT-scan gemaakt van het hoofd van de patiënt.

Het navigatiesysteem gebruikt de gegevens van de CT-scan en op twee schermen worden zowel de live beelden van het hele operatiegebied als de positie van de operatie-instrumenten aangegeven op de CT-beelden in beeld gebracht. De arts kan daardoor zorgvuldig kwetsbare structuren omzeilen en uitgebreider opereren.

Live en 3D-navigatie

Live navigatie door het menselijk lichaam wordt steeds vaker ingezet om complexe operaties te ondersteunen en diagnostiek te verbeteren. Het Radboudumc wil bijvoorbeeld met onderzoek naar het toepassen van 3D-navigatie proberen om longkanker in een vroeger stadium op te sporen en zo de sterfte op dit gebied te beperken.

Philips werkt aan de ontwikkeling van de chirurgische navigatietechnologie met AR (Augmented Reality) om chirurgen te helpen bij beeldgestuurde wervelkolomchirurgie. Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis zet naar eigen zeggen als eerste ziekenhuis wereldwijd een nieuwe, navigatie-gestuurde chirurgische methode in om in de lymfeklieren uitgezaaide prostaatkanker te opereren.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen